teisipäev, 25. oktoober 2016

Küpsetatud seakoot

Tegu ei ole retseptiga vaid pigem meeldetuletusega et peale filee ja karbonaadi on loomadel ka teisi häid tükke. Kui kokku satuvad korralik tooraine ja esimene lumi, siis lööb selline vana hea toit silma särama küll. Kindlasti tuleks ka ära vaadata see lõiguke multifilmi.
Internet on täis erinevaid retsepte perfektse koodi valmistamiseks ja neid viise ongi kindlasti mitmeid, mis viivad ühtmoodi hea tulemuseni. Mina teen nii lihtsalt kui võimalik ja maitsestan tagasihoidlikult.
Soovitan teha nii:
Võta korralik tagakoot ja lõika kamar pisut katki, kas ruudud, triibud või muhu muster, see on puhtalt maitse asi, oluline et maitseained kohale jõuaks.
Tee uhmris pasta õlist, soolast, piprast ja peast küüslaugust ja määri koot sellega kokku. Pane koot hautamispotti, vala lisaks tass vett, kata kaanega ja pane 250 kraadisesse ahju. Alanda kuumus kohe 140 kraadini ja unusta koot neljaks tunniks. 
Siis võta potil kaas ära, tõsta kuumus 230 kraadini ja küpseta kuni kamar on pealt krõbe. Võib kasutada ka ainult ahju ülemist kuumutuselementi/grillrežiimi, olenevalt ahjust. Valmis ta ongi. Praeleemest saab hea kastme kui sinna hakitud sibulat lisaa ja pisut kokku keeta. 
Variant 2 - pane koot külma veega keema, riisu vaht, siis lisa keeduvette päris julgelt soola, pipart, loorberit, terve sibul ja porgand, keeda tasasel tulel ca 2h, võta potist välja, lõika kamarasse muhu muster ja pane praeahju, 190 kraadi ja pöördõhk, tunnike või kuniks koot on pealt ilus ja krõbe. Valmis.
Juurde sobivad hästi hapukapsad, mina ostan Uus-Kongo talu omi ja hautan õunamahla ja tumeda õlle segus kuhu lisan ka paar lusikatäit mett. Lihtne ja tõhus külma ilma toit.
Korraliku koodi leidsin Märjamaa lihapoest. Samuti on koote alati turul.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar