esmaspäev, 30. november 2009

Väliköök-suitsuahi valmis

Aega võttis aga asja sai, ei tulnudki ennem lund maha. Pildid on tehtud pisut varem, tegelikult on nüüd ka suitsukapil uks ees ja korsten läbi katuse viidud.
Aga millele juhiks pildil tähelepanu:
Pliit, mis läheb hästi kuumaks ja kust rõngast ära võttes saab näiteks paja panna.
Suitsukäik, mis läheb korralikult kuumaks ja on mõteldud istumiseks ja tagumiku soojendamiseks, piisavalt pikk et ka madalal temperatuuril pikalt liha suitsutada.
Suitsukapi all teine tulekolle, mis on kuuma suitsu jaoks ja sobib hästi kala suitsutamiseks, samuti saab seda lahti tehes ahi lisõhku, kui on vaja näiteks temperatuuriga mängida ajal kui tuli on pika suitsukäiku otsas olevas koldes.
Suitsukapis sees on keris, st. metallrestil kiht raudkive nagu saunas. Esiteks aitab see hoida ühtlast temperatuuri ja teiseks ei käi leegid üles juhul kui tuli on suitsukapi aluses koldes.

laupäev, 28. november 2009

Lorraine’i ploomikook

Et talveks pisut rasva koguda, panen siia ühe Nami-Namist võetud prantsuse köögist pärit koogi. Kui ikka koogi sisse käib 10cl likööri, siis peab ta üks hea asi olema. Retsept on pisut minu maitse järgi mugandatud, vähendatud on suhkrukogust, kes armastab magusamat, võib suhkrukogust suurendada.

Vaja läheb;
4 muna
300 g ploome

Valmistamine: Eralda munakollased munavalgetest. Vahusta munakollased suhkruga. Lisa ploomiliköör. Sõelu juurde küpsetuspulbriga segatud jahu ning sega tainas tasaseks. Seejärel lisa kohupiim ja lõpuks õrnalt segades vahustatud munavalged. Vala tainas võitatud vormi, kata ploomisektoritega ja küpseta tund või pisut vähem 200-kraadises ahjus. Serveeri soojalt koos vaniljejäätisega. Muusikasoovituseks Tigu blogist leitud prantsuse lugu, äratundmisrõõmu peaks jaguma. http://www.youtube.com/watch?v=bMoY5rNBjwk