pühapäev, 22. august 2010

Liha ja kana soolamine/sidumine/riputamine suitsutamiseks

Alljärgnev postitus on ehk pisut spetsiifiline ja eeldab suitsuahju olemasolu, samas olen saanud viimasel ajal piisavalt palju teemakohaseid küsimusi, et uskuda - suitsuahje kerkib nagu seeni ja need kel juba olemas, kasutavad järjest rohkem. Järgnev tekst ei pretendeeri retsepti mõõtu jutule, eks iga karu kiidab ju ikka oma kellasid, pigem on see valik aja jooksul omandatud kogemusi.
Niisiiis paar asja, mida peaks silmas pidama.
Soolamine - soolakogus ja soolamise aeg oleneb suuresti lihatüki suurusest, soovitaks märg- ehk siis soolvette soolamist. Ajaliselt võiks liha soolas olla ca poolteist-kaks ööpäeva ja selle aja kohta võiks soolakogus olla umbes kaks dessertlusikatäit kilole lihale. Vett piisavalt et lihatükid sees vabalt loksuksid. Kes soovib kiiremini, peaks soolakogust suurendama. Kana soolamiseks soovitan kolm tundi ennem ahju panekut kana seest ja väljast jämeda soolaga üle hõõruda/raputada, nii pool peotäit per kana ja jahedas kohas ahjupanekuni mõtelda lasta, sellest piisab täiesti.
Sidumine - peale soolasolekut on oluline liha sidumine, kuna näiteks kondita liha on suhteliselt vedel ja vajab tugevamaks sidumist, samuti ei kuiva korralikult seotud liha seest ära. Sidumiseks peab kasutama vana head takunööri, seda saab kas vanaemalt, ehituspoest, jyskist või tiimarist. Sidumine algab lihatüki peenemast otsast, st. mis jääb ahjus ülespoole ja kust konks läbi käib. Paraja nöörijupi (selgub katsetades) ots keeratakse ümber liha - tüki otsast nii paari sendi kauguselt ja umbsõlm peale. Siis hakatakse nööri ca 3-4 cm sammuga ümber liha justnagu spiraalis kerima, ainult selle vahega et nööri vaba ots pannakse peale iga ringi iga kord spiraali keeru alt läbi ja pingutatakse kogu kupatust. Lihatüki teise otsa jõudes käib nöör üle tüki otsa ja teiselt poolt pannakse nöör ümber spiraali iga keeru. Pisut segane selgitus, aga ehk pilt annab asja mõtte edasi. Kanal piisab koibade kokkusidumisest, et oleks kust riputada, soovi korral võib ka tiivad keha ligi siduda.
Riputamine - S-kujulised konksud nööri alt läbi. Muusikasoovituse asemel vaadake kustkohast tulevad jõuluvanad sest varsti on see aeg käes ja hea on olla informeeritud.

kolmapäev, 4. august 2010

Aiamööbli ehitus

Kuna poest ei ole alati võimalik leida endale sobivaid asju, eriti selliseid millel hinna-kvaliteedi suhe paigas oleks, saab neid ka ise teha. Aiamööblit näiteks.

Vaja läheb:
Paar pitsi viina (või pisut enam)
Sõber Rened
Puitu (5x15, 10x10, 5x5, 2x10)
Tööriistu
Kulumaterjale (kruvid, nurgad, immutusvahendid)

Tee nii. Kutsu sõber külla, võta temaga paar pitsi viina (või pisut enam) ja tee plaan, st. idee, joonis, mõõdud jne. Idee, joonise ja abikäte eest tänud sõber Renele. Järgmisel päeval hakka varakult pihta ja 11 tundi hiljem on kahe mehe jõul toorikud valmis. Ülejärgmisel päeval töötle puidu pinda vastavalt maitsele pussnoa, traatharja, liivapaberi ja immutusvahendiga. Valmis. Ava külm õlu. Muusikasoovituseks kuuma linna lugu Billy Idolilt

esmaspäev, 2. august 2010

Ilusad suvehetked

Üle poole suvest on läinud, eriti kirjutanud ei ole viimasel ajal. Mitte et ma enam ei sööks või süüa ei teeks, aga alati on ju sada häda, küll on liiga palav, küll on vaja kuskile minna, küll on külas üldhaigus - kes ei tea mis on üldhaigus, siis selgituseks olgu öeldud - üldhaigus võib olla laiskus, pohmell, manana suhtumine, veel mingid x asjad, või kõigi eelpoolmainitute segu.
Seepärast ei panegi sedakorda kirja mingit retsepti, vaid valiku asjadest mis sellel suvel on meeldinud ja mida julgen ka teistele soovitada.
Alljärgnev jada sarnaneb mõne D kategooria naisteajakirja soovitustejoruga, aga uskuge, on rohkem väärt.
Niisiis:
Käige ära Krabi külateatris

Kuulake Jaan Tätte kontserti

Sööge Ragne tehtud kooki ja jooge piisake armanjakki Mahedikus

Jooge valget veini Supelsakstes

Külastage Hiiumaad, siig, lest, jne. kohustuslik

Käige külas abikelner Hummeril, ta on väga külalislahke, Merrit ja Jaan pakuvad süüa-juua kah.
Suvi ei ole ju tegelikult veel kaugeltki läbi, niiet elamusi jõuab veel kindlasti juurde koguda, lõppu veel ka paar lihtsat suvesööki üheks päevaks, lihtsalt meeldetuletuseks kui head on lihtsad asjad.
Hommikuks röstsai munaga

Lõunaks kalasupp

Õhtuks grillitud küüslauk ja paneeritud suvikõrvits.
Ilusat suve jätku ja muusikasoovituseks üks igihaljas lugu suvest ja rannast Astrud Gilberto esituses