esmaspäev, 1. november 2010

Turukaup

Pühapäeval keskturul jalutades sain sealt nagu alati kõik vajaliku (ainult putka nr. 85 hatšapuri oli läbi müüdud - kes teab see teab).
Sain lambahakkliha, põdravorsti muskaadiga ja ilma, sinki, võid, suitsutatud sulugunit, hapendatud küüslauku, värsket soolakurki, hapukapsaid küüslauguga (esimesel pildil) ja veel hulga vajalikku patta panemiseks. Mõte aga liikus omasoodu, liikus turgudele ja laatadele. Miks on meie turukultuur selline nagu ta on, ehk siis pea olematu. Samas kui Euroopas, kuhu me ennast kindlalt loeme, on turg kui kauplemis- ja sotsiaalse suhtluse koht igati aktsepteeritud, Aasiast, Lähis-Idast jne. rääkimata.
Meil on turg pigem koht mille poole enamus vaatab kerge põlgusega, omades ei tea kustkohast võetud arvamust et turg on koht pensionäridele, kust saab reeglina halba kaupa ja pealeselle veel petta kah. Eks juhtub sedagi, olenevalt kaupmehest, aga kus seda ei juhtuks, supermarketid pole mingi erand. Enamasti sellised arvajad muidugi ise turul pole käinud. Loomulikult - iga päev kellast kellani tööl käiva inimese jaoks on mugavaim lahendus supermarket, lao aga käru täis ja korras, ka mina teen nii. Supermarket aga ei tohiks kujuneda ainsaks kohaks kus sisseostud tehakse, niimoodi kaob side millegi naturaalse, ehtsaga. Turult ostetud kaup ei ole steriilne, turukaup on elus, sellega saab kaasa tükikese päris elu, pisut müüjat ja emotsiooni. Hetkel küll suurt peale Keskturu Tallinnas suurt ei ole,  mööndustega kvalifitseeruvad veel Nõmme, Viimsi, Pirita, Linnahalli kalaturg ja veel mõned. Paljulubav on ka varsti avatav uus Sadama turg. Niiet, kel viitsimist, tahtmist ja võimalust, tehke marketi asemel vahetevahel tiir ka turul, ostke kodumaist kaupa, tehke müüjatega juttu, saate väärt emotsiooni ja ka raha jääb kodumaale. Piltidel Ashgabati keskturg Türkmenistanis ja mõned asjad Tallinna Keskturu kaubavalikust. Muusikasoovituseks head skad.

3 kommentaari:

  1. See on kuradi valus teema, et meie turukultuur olematu ja turud sotsialismiajastu hõngulised.
    Millal sa Türkmenistanis käisid ja kas sinna saab vabalt?

    Kristel

    Miskipärast ei saa ma wordpressi alt kommenteerida sinu lehel, ainult anonüümsena.

    VastaKustuta
  2. Türkmenistanis olin 2008 nädal aega. Võimatu sinna saada ei ole, käidud ju, küll aga väga raske, ilma liialdamata võib võrrelda Põhja-Koreasse pääsemisega.

    VastaKustuta
  3. Oi kui mitu korda olen ma nüüdseks kokku puutunud arvamustega, et turu olemuslik printsiip on "osta odavalt". Meil on turukultuur täiesti kiivas. Hää küll, teadlik tarbija läheb ja leiab oma ivad ka keskturult või balti jaama turult, aga valdavalt on need kohad ikkagi teistele ootustele vastavad.
    Turg peaks olema koht, kust saaks kvaliteetse igapäevatoiduse otse tootjalt ning pidupäevaks alati midagi üllatavat ja erilist.
    Igatahes ma lähen lingin nüüd su loo ka turu blogisse. Aitähh!

    VastaKustuta