esmaspäev, 28. veebruar 2011

Sabahautis ja suupisted EV aastapäeval

Sadama turul 23. veebruaril ringi patseerides ja lubatud hõrgutisi otsides tundus et mulle ei valetatud  - hõrgutisi oli. Mulle langes saagiks Portugali vahuveini, küüslaugupekki, hapukurki, kalja, küüslaugujuustu, seapraadi, minileivakesi. Kaubavalikus oli ka kõike muud - angerjat, silmu, haugimarja jne. Põhitoiduks aga haarasin hoopis lihaveise saba. Ei ole küll eriline rahvustoit, aga samas on eestlane alati kokkuhoidlik olnud ja loomast kõik osad ära kasutanud, ka sabad. Aja jooksul on lihtsalt ära unustatud, et looma küljes on peale filee ja karbonaadi ka hulk muud söödavat materjali. Sabahautise retsepte on veebis mustmiljon, kes viitsib eeltööd teha, siis google otsingusse oxtail stew ja sealt neid tuleb mühinal. Mina retsepte lugeda ei viitsinud ja panin kokku asjad mida kodus oli ja mis tundusid sobivat.

Vaja läheb

1 kg veisesaba 2-3cm juppidena (lase müüjal lõigata, kodus on seda teha päris raske)
300 ml veisepuljongit
300 ml punast veini (või tumedat õlut)
2 sl jahu
soola
pipart
loorberit
meelepäraseid köögivilju, minul läks hautisesse
2 sibulat
2 porgandit
1/2 kaalikat
1 fenkol
2 vart varssellerit
peotäis šampinjone
pool suvikõrvitsat
1 pea küüslauku

Kuivata sabakettad köögipaberiga, maitsesta soola-pipraga, veereta jahus ja pruunista pannil. Lao sabatükid haudepotti, selle puudumisel tavalisse potti, vala peale vein või õlu ja puljong, lisa loorberit ja terapipart. Lase keema tõusta, siis keera tuli vaiksemaks ja hauta kaane all vähemalt kaks tundi. Pruunista seened ja suvikõrvits pannil, lisa potti kõik köögiviljad ja hauta veel vähemalt tund. Valmis. Niikaua kui saba haudub, on paslik võtta pits külma viina koos kodumaiste heade suupistetega. Muusikasoovituseks ja äsjaläbitud Tartu maratoni meenutuseks üks vana maratonilugu.

4 kommentaari:

  1. Seda pilti peab kohe kaua vaatma, et korralikult näha, mida kôike hautises on. Veisesabast saab küll väga häid hautisi ja suppe. Meie perele meeldivad hautised, need on nii soojendavad, mitmekülgsed maitselt ja pehmed. Singipilt esilehel on tore! Kas suitsusaunas vôi suitsuahjus suitsetatud? Meie isa suitsetas samasuguseid singitükke nii saunas kui ahjus. Tôeliselt head!

    VastaKustuta
  2. Sink on jah omalooming, suitsuahjust pärit, siit blogist leiab ka õpetusi liha suitsutamiseks ja ahju ehitamiseks.

    VastaKustuta
  3. Suur tänu! Jätan meelde, kui vaja läheb siis tean, kust saan ôpetusi liha suitsemiseks.

    VastaKustuta
  4. Saba on ka meie pere lemmik. NII lemmik kohe, et ma oma blogis pole tohtind teha piuksugi. Loodan, et nad ka Sinu saba (mitte päris otseses tõlgenduses) ära proovivad.

    VastaKustuta