teisipäev, 5. juuli 2011

Kartulivorstid, need päris õiged

Suhteliselt vähelevinud söök võrreldes veri- või tanguvorstidega, minu jaoks lapsepõlvemaitse, milleta ei möödunud jõulud, sünnipäevad, pulmad. Tehakse põhiliselt Märjamaa ümbruses. Esmapilgul paras ettevõtmine, tegelikult aga igati lihtne. Praeguses retseptis on tunde järgi pandud kogused, suhteliselt suured, tegin ikka nii et ilus oleks.

Vaja läheb:

Pakk sea käärsoolt 15m (saab turult, netist tellida)
8 kg kartuleid
2 kg soolapeekonit
5 korralikku sibulat
2 pead küüslauku
pakk majoraani 
pakk oreganot 
pakk köömneid
Tunde järgi soola-pipart, olenevalt liha soolsusest
Pane sooled tunnikeseks likku, vaheta paar korda vett.
Koori ja haki kartulid, minul oli spetsiaalne abivahend, aga saab ka noaga või sauseguri külge käiva nugadega potsikuga, see on küll väike, aga tükeldatud kartulid paari-kolme kaupa saab tegelikult väga kiiresti valmis. 
Haki liha ja sibulad-küüslauk suhteliselt peeneks või lase samuti nugadega potsikust läbi, sibul peeneks, liha pasteedilaadseks, või kasuta liha jaoks hoopis hakklihamasinat. Sega kokku kartul, liha, sibul-küüslauk ja maitseained. Lõika soolest ca 70 cm jupp, tõmba lehtri või poolekslõigatud plastist liitrise pudeli otsa, pane vorstisegu sisse ja topi pulgaga soolde. Korda tegevust kuni vorstid valmis. Mõned nõuanded - ära topi soolt väga täis, hiljem keetes kartul paisub, sool aga tõmbub kokku, vorstid võivad lõhki minna. Siduda ei ole otseselt vaja, soole ots tõmbub keevas vees ise kokku, jäta vorsti otsad lihtsalt mõni sentimeeter tühjaks, aga samuti võib sobiva vahemaa tagant vorstile paar keerdu peale keerata ja need kohad ka nööriga kinni sidusa. Ülejäänud soolikad pigista veest kuivaks, soola uuesti sisse ja pane tavalisse külmkappi, seisavad vabalt kasvõi aasta.
Niisiis, vorstid topitud, pada tulele, vette ka soola ja vorstid keevasse vette. Keeda hästi vaikselt, umbes 20-25 minutit. Võta vorstid välja, jahuta maha ja lase jahtuda. Lõplik valmistamine - kas grillil või praeahjus pealt kuldseks ja krõbedaks. Muusikasoovituseks India popp.


Loomulikult ei pea tegema selliseid pikki vorste, vaid võib soolikale sobiva maa tagant paar keerdu peale keerata ja niimoodi väikesed vorstid saada

15 kommentaari:

  1. loo järgi otsustades pidid Sa sinna veel midagi panema;)

    VastaKustuta
  2. Kas see riist millega sa tambid on see, millega vanasti sigadele toit peenemaks tambiti. Ja vot riista nime olen ära unustanud
    Aga vorsti tahaks küll proovida ka ise teha...

    Kristel

    VastaKustuta
  3. Tuli ema verivostitegemine meelde, aga kartulivorstid on minule täiesti uus toit. Sul on väga toredad toidutalgud ja ettevôtmised. Sellist ôiget suhtumist ja nägemist toidutegemisse. Mina ei suuda alati huvituda kui räägitakse 30 minuti maitsvatest toitudest ja klopitakse selle nimel midagi taldrikule kokku. Ehk ma ei ole nii trenditeadlik inimene.

    VastaKustuta
  4. No lõpuks ometi:).
    Mul ol talvisest kartulivorstiteost veel natuke sügavkülmas alles, nädalakene tagasi oli ikka hää süüa küll.

    VastaKustuta
  5. meie peres nimetatakse seda riista sagurauaks. ja sellega tehakse ainult üht asja - porgandipiruka jaoks hakitakse porgandeid

    VastaKustuta
  6. Kristel, selle konkreetse riista nimi on kapsaraud, aga eks jah, saab teha kartulit peenemaks ja mida iganes veel.

    VastaKustuta
  7. Miks Sa külmutatud soolikaid ei soovita? Kas sellel on mingi kindel põhjus? Mul on praegu sügavkülmas üks ports soolikaid ja mõtlen , kas need üldse kõlbavad enam.

    VastaKustuta
  8. hää rahvas - kas keegi teab, on neid soolikaid ka kuskil Tartus müügis? või kui ainult Tallinnas, siis kas on mingi kindlel koht, kus neid kogu aeg saab? ja mis on hind?

    VastaKustuta
  9. Ilse - külmutatud soolikat võib kasutada küll, aga nad võivad olla rabedamad ja mõni vorst võib katki keeda - ettevaatust täitmisel, liiga täis ei tohi vorsti toppida. Toore lihavorstiga sama asi, kõik asjad teatavasti kuumutades paisuvad. Säilivus on soolatud soolikatel minimaalselt aasta. Karmo - tegu on Rakvere kaubaga, ju on Tartus ka kuskil. Parim on muidugi tuttav seakasvataja, poesoolikad on täiesti puhtad, st. ka sisemine rasvakelme on eemaldatud, ise puhastades saab selle alles jätta, rõve töö, aga tulemus on suurepärane, poes tõenäoliselt selliseid asju müüa ei tohiks.

    VastaKustuta
  10. Mina kasutasin külmutatud soolikaid, mida siis pärast leotasin. Töötasid väga hästi.
    Mis aga Tartusse puutub, siis ajasin talvel neid tikutulega taga. Turul Rakvere Lihakombinaadi letis lubati uurida, aga ei õnnestunud see värk. Nii ei jäänudkui muud üle, kui Tallinna Keskturule ostma minna.
    Võib-olla kellelgi teisel on Tartus õnnestunud neile pihta saada.

    VastaKustuta
  11. Kas ilma keetmata ei või külmutada või grillida? Ise tehtud päris lihavorste ma küll ei keetnud. Nüüd olen veidi nõutu, kuna tahan teha kartulivorste.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Toores läbikülmutatud kartul ei kõlba lihtsalt süüa, läheb magusaks. Toorelt grillida ehk isegi kannataks.

      Kustuta
  12. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  13. Minu õde Maret tegi Märjamaal kartulivorstide tegemise õpituba.

    VastaKustuta