laupäev, 25. veebruar 2012

Vabariigi aastapäevast ja väiketootjatest

Alljärgnevalt tooks ära pisut tasustamata reklaami, ehk siis mõned näited isiklikest lemmikutest,  kaubast mille ma ostsin Sadama turult, et katta sünnipäevalaud kodumaiste väiketootjate kaubaga. Muu hulgas julgen ka teistele soovitada - Vana-Torokse talu suitsusink ja suitsutatud vutid, Karula lihatööstuse erinevad suitsuvorstid, Ristemäe talu marineeritud kilud ja soolapekk, Esko talu juust, Uus-Kongo talu hapukapsad, kohapeal küpsetatud leib. Lihtne ja aus kaup. Kogu kottimisest hoolimata paisab veel siiski olevat talumehi ja muid väiketootjaid kes oma rida ajavad ja tänu kellele saab katta igati esindusliku laua. Sellesama riigi sünnipäevaks, kus väiketootmiseks ei ole just parim kliima. Riik aga ei ole abstraktne mõiste, iga kummalise või ebavajaliku regulatsiooni ja otsuse taga on mõni ministeerium, amet, liigagar inimene. Mul ei ole midagi suurtootmise vastu, kirjutamisehetkel on mul näiteks kõrval kann Saku Heledat, aga et väiketootja peab vastama samadele tingimustele nagu suur õlletehas, on absurdne. Mida arvab sellest üks ametnik, on alltoodud tsitaadis:
Samas tuleb Tervise Arengu Intsituudi (TAI) seisukohast välja, et riigi eesmärk peabki olema väikeste õlle- ja kääritatud jookide tootjate elu võimalikult keeruliseks teha. TAI direktori Maris Jesse sõnul oleks vale motiveerida neid alkoholi tegema, sest see on vastuolus tervisepoliitiliste eemärkidega.
"Alkoholi liigtarbimine on suurima majanduskahjuga terviserisk Eestis. Rahvastiku jätkusuutlikkuse tagamiseks on Eesti eesmärk alkoholitarbimise vähendamine," sõnas Jesse.
Tema sõnul võiks väikeõlletootjad keskenduda pigem mahla või moosi tootmisele.
Väiketootjate soodustused kirjutas eelnõusse rahandusministeerium, kuid juba suvel teatas sotsiaalministeerium, et ei toeta ettepanekuid, sest sellel võib olla halb mõju rahva tervisele. Sotsiaalministeeriumi seisukoht on välja kujundatud koostöös TAIga.
Nojah, suurtootja odav kaheliitrises plastpudelis kaheksakraadine õlu pole vist risk? Ma tean Tallinnas ühte! kõrtsi, kust saab osta Saaremaa koduõlut. Muuseas, ega mahla või moosi väiketootmisel reeglid kergemad ole. Kuna tegemist on ikkagi eelkõige toidublogiga, siis soovin vabariigi aastapäeval, et riik läbi erinevate ametkondade hooliks pisut rohkem väiketootjatest, laseks tekkida huvitavatel ja omanäolistel nišitoodetel. Minu turukorvi tee leidnud ülalloetletud asjad võiks igaüks vabalt olla Eesti Nokia ja ma siiralt loodan et väiketootjatel jätkuks hoolimata kõigest jaksu ja tahtmist oma asja edasi ajada.
   

                                      

6 kommentaari:

  1. Tänud imeliste sõnade eest ja seisame edasi õige asja eest, kui meie juba aru saime, mis on tähtis ja hea, küll siis teised ka saavad, aga kuna inimesed on erinevad, siis on ka vahemaad arusaamisele pikemad ja lühemad- kes ei tahaks hästi süüa, tegelikult on kõik ju inimesed:) Tervitab Vana-Torokse rahvas

    VastaKustuta
  2. Ma tahaks proua Jessele meelde tuletada, et ka agar moosisöömine tervisele mitte hää ei ole. Ja kui moosi kipub keldris kõvasti üle jääma, teeb hakkaja inime sellest... PUSKARIT! Seega saab tuletada, et moosikeetmisele pühendumine ajab Eesti rahva ikkagi varem või hiljem joomarlusele. Heh.

    VastaKustuta
  3. Ühinen siinkohal sinu hea arvamusega Karula suitsuvorstide kohta! Oleme jahimeestega juba head 5 aastat teinud oma suitsuvorstid Karulas ja siiani pettuma pole pidanud!

    VastaKustuta
  4. Eks kõik väiketootjad on saanud tunda enda nahal mis tähendab tunnustuse saamine ja mis tähendab selle hoidmine. Määrustes pole vahet - on see Leibur või Laagri Leivatuba. Meie riigi liberaalse poliitika ees on kõik võrdsed.

    VastaKustuta
  5. Ühest küljest pole tunnustamises midagi keerulist, kuni see muidugi liha-kala töötlemist ei puuduta. Moosikeedukodadel on veidi lihtsam.
    Teisalt võiks määrustel ikka veidi vahet olla küll - kõiki ühe lauaga lüües kaob väiketootjate omapära täielikult. Ja lõpuks ei olegi siis enam vahet, kas Leibur või Laagri Leivatuba.

    VastaKustuta
  6. Muide-muide - tegelikult on neid kõrtse, kus saab Saaremaa taluõlut, suisa kaks! Üks on, eks ole, Põrgu. Ja teine kannab nime Kodu-Baar - varasemalt tuntud ka Juuksuri nime all. Paikneb keldris kuulsa kõrtsi Teksas põranda all.

    KK

    VastaKustuta