pühapäev, 21. oktoober 2012

Burek, banitsa, börek, boureki

Leidsin Tuuli blogist toreda retsepti bulgaaria köögist, banitsa nimeks. Kuna retsept kõnetas mind tugevalt, läks ka kohe teoks. Poole peal tekkis kuklas aga tunne et ma ju ometigi tean seda retsepti ja olen analoogset asja söönud. Lõpuks meenus - sama toitu pakutakse Balkanil bureki nime all. Pisikene googeldamine andis sellise tulemuse, suure koguse erinevaid küpsetisi erinevatest riikidest. Lühidalt on siis tegu kortsutatud filotaignaga, mille vahele on määritud muna-fetajuustu segu. Kuna Tuuli on retsepti ilusti kirja pannud siis kopeerin temalt valmistamisõpetuse. Omalt poolt lisaks veel et sobib see toit hästi nii õlle kui veiniga ja soovitan julgelt ka meestel seda teha proovida, sest kui üldiselt on toidutegemine looming ja küpsetamine täppisteadus, siis seda pirukat ei ole praktiliselt võimalik untsu keerata, tainas on valmistoode, ei ole vaja ka jamada korrektse sättimisega, taignalehed tuleb lihtsalt lohakalt ära kortsutada. Muna ja juustu kokkusegamine ei ole kah teabmis raske töö. Ülaltoodud vikipeedia leheküljelt sain veel hulga ideid kuidas järgmine pirukas teha.


500 gr filotainast
500 gr fetajuustu
5 muna
Õli
Veidi maitsestamata jogurtit
Klopi munad lahti, pudista munamassi sisse fetajuust ning vajadusel, kui segu jääb liiga paks,  lisa maitsestama jogurtit.
Määri ümmarguse vormi põhi ja küljed õliga. Kortsuta 3 lehte filotainast ja täida nendega vormi põhi. Sinna peale nirista veidi õli ning tõsta lusikaga fetajuustu-muna segu. Nüüd kortsuta jälle 3 lehte filotainast ja kata nendega alumine kiht. Korda sama protseduuri – piserda õliga ning tõsta muna-juustusegu – iga kihiga. Pealmisele kihile  kalla peale ülejäänud muna-juustu segu ning küpseta pirukat eelsoojendatud ahjus 200 kraadi juures ca 30 minutit, kuni piruka pind on korralikult pruunistunud.

2 kommentaari:

  1. Tundub, et tuleb teha....hea idee


    Kristel Tigu

    VastaKustuta
  2. Tehtud. Ääremärkuseks lisaks et munajuustu segu viskoosus jäi arusaamatuks, kui paks on paks ja igaks juhuks riivisin veel mingit suvalist juustu sellele ülepannikoogi voolavusele segule juustu juurde. 200 kraadi andis kuldpruuni jume äärtele 30 minuti juures, neli kihti ja eriti hea oli Merlot'i kõrvale hammustada.

    VastaKustuta