esmaspäev, 31. august 2015

Veise kõhuääre rull

Sattus kätte lihatükk, mis igal veisel olemas on, aga sellist lõiget ei olnud ma enne kaubandusvõrgus kohanud. Tegu on siis väga õhukese küljetükiga, mis näeb välja nagu vana T-särgi seljaosa. Hispaania    keeles on selle nimetus matambre ja Argentiina köögis on tegu väga levinud asjaga, nii täidisega rullina kui ka grillituna. Sellest tehakse ka karnivoori unistustepitsat, nii et pitsapõhjaks on taigna asemel liha. 
Rulli täitmine ja maitsestamine on loominguline tegevus ja sõltub suuresti sööjate personaalsetest maitse-eelistustest. Sisse kõlbavad juurviljad, keedumuna, peekon jne, jne. Mina tegin suhteliselt lihtsa ja väheste komponentidega rulli.

Vaja läheb: 
Veise kõhuääre tükk (matambre, pakendil kirjas, minu oma oli pärit Liivimaa Lihaveiselt)
porgandit pikuti neljaks lõigatuna
värsket koriandrit hakituna
küüslauku hakituna
soola-pipart
Soovi korral maitse järgi kuivatatud ürte, mina kasutasin dipikastmele mõeldud ürdisegu, mis sisaldab piparrohtu, tüümianit, oreganot, sellerit ja tilli. Sellise ürdisegu leidsin Avatud Talude päevalt maitse- ja ravimtaimedele spetsialiseerunud Uuskaubi talust. Nüüd oskan juba ka poest otsida, väga mõnus ja omamoodi dipikaste tuleb, näiteks Kreeka jogurtiga.

Laota lihatükk laiali ja puhasta kelmetest. Laota peale maitseained, ürdid, porgandid ja küüslauk. Keera liha rulliks ja seo nööriga kinni. Pruunista rull pannil igast küljest. Pane rull kas hautamispotti või ahjuvormi, kata kaane või fooliumiga. Olenevalt rulli suurusest küpseta 180 kraadises ahjus 1-1,5 tundi. Lase 20 min rahuneda ja serveeri viilutatuna. Olgu veelkord öeldud, et maitsestamine on puhtalt fantaasia küsimus, kes soovib teravamaid elamusi, võiks kasutada tšillit, paprikat, mida iganes.



2 kommentaari:

  1. Kus sellist kõhuäärt müügil on ?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ilse, Nõmme turuhoone (turupoolse otsa?) lihaletist tasub küsida :)

      Kustuta