esmaspäev, 2. november 2015

Noore kitse hautis

Pealkiri annab aimu, et jällegi on üks kokandussõna eesti keelest puudu. Kõige lähem vaste võiks olla vast piimakits, aga see ei pruugi pisut vanema looma puhul alati täpne olla. Kitse noorloom on samuti kohmakas. Hispaanlased ütlevad cabrito, kasutan tihti ka seda.
Aga see selleks, nüüd toidu juurde. Alljärgnev retsept ei ole minu, vaid nagu ka siin blogis olev paella retsept - pärit koolivend Mardi varasalvest ja on liiga hea, et jagamata jätta. Tegu on pikema sotsiaalse ettevõtmisega, mille käigus jõuab käia saunas, juua veini, rääkida maast ja ilmast. Retsept räägib puuküttega ahjust, sellest ei maksa heituda, teevad ka tavalised praeahjud oma töö ära. Hautamispott võiks olla suur. Päris suur. Antud retsepti kogustest jäi kaheksale inimesele paljuks, sööjaid oleks võinud vabalt rohkemgi olla. Kes mõtleb et kustkohast see kits küll välja võluda, siis siinkohal on abiks doktor Google, mille abiga leiab üles hulga kitsekasvatajaid, kes ka liha müüvad. Kui kits tundub liiga eksootiline, võib kasutada lammast.

Kits tahab pikemat küpsetamist kui teised lihad. Järgnevat restepti olen kasutanud ka lambaraguu jaoks ning on samuti sobinud. Koguseid on raske määrata, paljuski on see käinud tunde järgi.
Ahjuna kasutan oma puukütte ahju, mida kütan ca 2 tundi. Proovin ajastada kogu protsessi niimoodi, et selleks ajaks kui ahi on valmis kinni panemiseks, on roog valmis ahju minema. Kokku küpseb selline kogus ca 4 tundi. 

Osised: 
Kitse tükeldet rümp – 4 jalga, 2 aba, kael, mõned ribid – ca 3-4kg. 
Oliivõli 
4*400g purustet tomateid (usinad võivad ka värskest tomatist segu kokku segada) 
Punaveini (Chianti, pool pudelit) 
Omatehtud kanapuljong kahest kanakoivast (maitseks loorberit, sibulat, pipart, soola) 
5 porgandit 
3 värsket rosmariinioksa 
3 sibulat 
1 varsseller 
Kuivatet oregano (maitse järgi, aga nii supilusika jagu vähemalt) 
Sool ja pipar 

Juhised: 
1. Vala kitsetükid kergelt õliga üle, hõõru sisse sool ja pipar, las seisab kuni valmistad puljongit ja kastet. 
2. Valmista kanapuljong (võtab ca 1 tund) 
3. Haki sibulad, porgandid ja varsseller 
4. Võta suur pott, aja seal õli kuumaks. Lisa porgandid, hiljem sibul ja seller ning hauta neid veidi õli sees (nii 10 minutit). 
5. Lisa vein, natukese aja pärast puljong (kui veiniaurud on lahtunud), hiljem tomatid. Sega, lase keema tõusta, keera tuli vaiksemaks ja jäta hauduma (10 minutit) 
6. Maitsesta kaste soola, pipra ja oreganoga, jäta podisema vaiksel tulel 
7. Pane valmis haudepott kuhu kõik see kraam ära mahuks 
8. Võta grill- või röstimispann ja aja kuumaks 
9. Rösti kitsetükid järgemööda ning pane haudepotti 
10. Kui kõik tükid potis, vala peale kaste, lisa rosmariinioksad ja tõsta pott ahju, 3-4 tunni pärast (olenevalt ahju iseloomust) on roog valmis. 
PS. Porgand ja seller jäävad äratuntavateks tükkideks. Olen proovinud peale valmimist ka kastme püreestamist – see läheb paksemaks ja maitsed tulevad ka rohkem esile. Samas, nii suure koguse juures on see pärirs suur ettevõtmine, küll aga annab seda teha ülejääkidega. Kõrvale ahjujuurikad ja peedisalat. Vein võiks olla ülemise riiuli pealt.
Kiire ja aurune mobiilipilt ei anna just palju edasi, aga kinnitan et asi on vaeva väärt

3 kommentaari:

  1. "peale valmimist kastme püreestamine" - et võtad liha välja, ajad saumikseriga juurikad püreeks ja liha tagasi sisse... nii või?
    Eriti meeldib: Vein võiks olla ülemise riiuli pealt.

    VastaKustuta
  2. Täpselt nii püreeks jah, maitse asi, tükid on kah igati ok.

    VastaKustuta
  3. Mmm, kindlasti maitsmist väärt toit, aga mina ei saa küll kusagilt piimakitseliha. See on austust äratav, kuidas saa teed toitu sellist vähem kasutatud ja tuntud toorainetest. Sinu blogi on sellepärast huvitav lugeda. Jôudu sellel teel!

    VastaKustuta