teisipäev, 9. jaanuar 2018

Pardipugud

Suure rupskisõbrana on hea meel näha, et kunagi ainult turgudel üliharva saadaolnud erinevad huvitavad tükid, mida kas ei ostetud, või vastupidi, restoranid ostsid eest ära, on nüüd saanud turgudel tavaliseks ja jõudnud otsapidi ka kaubandusvõrku. Olgu see siis veisepõsk, härjasaba, pulli munad või nagu käesoleval juhul, pardipugud.
Prantsusmaal hinnatud confit materjal. Maakeeli siis rasvas pikalt küpsetatud toit. Esimese hooga mõtlesin küll toorest tartari teha, aga välja kukkus siiski confit. Retsepte on leida palju, mina valisin lihtsalt viie-kuue klassikalise hulgast tihedaimalt korduvad maitseained ja korras.

Ehk siis:
Pool kilo puhastatud pardipugusid (st. sisust puhastatud, kelmeid mina ära ei võtnud)
loorberit
soola
pipart
pea küüslauku
värsket tüümiani
pardirasva
Hoidsin pardipugusid poole supilusikatäie meresoolaga läbisegatuna tunnikese kausis, aeg-ajalt segades. Siis valasin kaussi nõrgunud soolase vedeliku minema ja ladusin pugud tihedalt väikesesse hautamispotti. Vahele pipart, loorberi, küüslauku ja tüümiani. Kõige peale paar lusikatäit sulatatud pardirasva, nii et pugud said kaetud. Kaas peale, praeahju, 150 kraadi, kolm tundi ja voila! 
Soojalt sobib hästi kartuli-juurselleripüreega, külmalt iseseisva suupistena, mustal leival jne. Koos rasvaga purki valatuna säilivad külmikus nädala vabalt, kauem ei proovinud, said otsa, aga julgen spekuleerida oluliselt pikemat aega.
Lõpetuseks veel - olen pisut segaduses kas pardil süüakse/on olemas ikka pugu või on tegu siiski lihasmaoga. Et segadus oleks suurem, siis kanal on mõlemad. Et segadus oleks veel suurem, kahtlustan et poes on enamik neid asju valesti pakendil kirjas. Et segadus oleks veel suurem, siis pugu ja lihasmagu ei ole sünonüümid. Uurin kõik välja ja teen vajadusel postituse ümber. 
Kelmete eelaldamisel ei ole mõtet
Pardirasv kogu võimalusel ise, näiteks pardikoibi tehes, sellega tulevad parimad praekartulid, kui ei ole kodus, siis osta saab seda igast suuremast poest.

1 kommentaar:

  1. kui sa nüüd võrdled kanapugudega, siis mis on erinevus?

    VastaKustuta