pühapäev, 28. oktoober 2018

Rupskiralli

Wikipedia annab sõnale rupskid alljärgneva tähenduse:
Subproduktid (ka: rupskid, rupsid; vene Субпродукты) on loomakasvatuse ja jahinduse teisejärgulised tapasaadused[, ka toiduained, mida inimesed kasutavad toitude valmistamisel. Põllumajandusloomade ja ulukite puhul on lihaks töötlemise subproduktid nt looma või linnu siseelundid (kopsud, maks, neerud, süda, peaaju jt) pea, saba, jalad, keel, lihalõikmed.
Üldiselt võib sellega nõustuda, aga sõna teisejärguline on selles definitsioonis häiriv ja selle võiks välja jätta.
Juhul kui osta terve lihaveis, võib tekkida olukord kus ülaltoodud saadusi on käes korraga palju ja erinevaid. Miks mitte siis nendest terve menüü koostada. Siinkohal pean tänama koolivend Marti, kelle idee oli nii veiseost kui ka rupskiõhtu. Kuna ma kõiki toite ise ei teinud, siis panen lihtsalt inspiratsiooniks pildid paarisõnaliste selgitustega.

Menüü ise oli siis selline:
Saba ja kondipuljong kopsu- ja neerupirukatega
Keedukeel mädarõika-hapukoore kastmega
Südametertar
Grillitud maks veinivõiga, seened, sibulad, ahjupeet
Pikalt grillitud ja õlles hautatud ribid
Naked burger, marineeritud sibul, coleslaw
Iga käigu juurde valik Kotzebue pagarikoja tooteid, niisama ja grillitult

Kaks viimast toitu küll rupskiteks ei kvalifitseeru, küll aga täiendavad ilusti ülevaadet mida kõike ühest veisest teha saab. Pildid on tehtud käigult, kibekiire toimetamise pealt ja ei pretendeeri kvaliteedile.
Puljongis saba ja röstitud kondid, maitseks sibul, porgand, sool-pipar ja loorber
Südame puhastamine võtab aega, aga tasub vaeva
Keel, pilt ei kannata kriitikat, aga maitse suurepärane
Vein kokku keeta, lisada sama suur kogus võid, lasta taheneda ja siis serveerida grillitud maksal
Ribid said maitseks õli, soola, pipart ja segu milles oli tšillit, paprikat, kakaod ja midagi veel
Südame tartari maitseks läksid sool, pipar, balsamico kreem, šalottsibul ja kapparid, kindlasti teha noaga, mitte hakklihamasinaga, noaga jääb hea konkreetne tekstuur
Ribidele kaks tundi kondid allpool, siis tund kondid üleval ja siis kaks tundi ahjuvormis Tõmmus Hiius fooliumi all
Maks, 4,5 kg
Kõikide toitude juurde õlitatud-grillitud saialised Kotzebue pagarikojast, speltanisusai, tatrasai, rukkileib
Neerupirukas
Kopsupirukad, retsept Nami-Namist
Maks sai õli, soola, pipart, suhkrut ja kiiret valusat tuld, kindlasti jätta pooltooreks. Maksa lisandiks veel seened-sibulad ja küpsepeedisektorid köömnetega.
Burger ilma maitseaineteta, sool-pipar peale grillilt võtmist, osad ka juustuviiluga, juurde sidrunimahlas marineeritud sibularattad ja coleslaw

1 kommentaar: