teisipäev, 22. detsember 2020

Mida panna jõululauale?

Arutasime Meelisega mis võiks olla sel aastal jõululaual. 

Siin ka audioversioon Vikerhommikust

Kindlasti on palju soovitusi juba antud ja eks nad paljuski ka kattuvad, aga lisan siiski arutluse, mida võiks ehk selle aasta eriskummalisel ja teistmoodi tulevate jõulude ajal ette võtta, et pühad siiski pühadetunde annaks.

Jõulud

Talvel on aega teha asju mida suvel ei tehta, eriti praegusel ajal kui jõule saab kahjuks tähistada  väga kitsas ringis, oleks perega ühine söögitegemine üks võimalus jõulud erilisemaks muuta. Kas teha midagi traditsioonilist või hoopis katsetada uusi asju? On ju jõulud ikkagi pika traditsiooniga püha ja paljudel inimestel on toite mis peavad kindlasti laual olema ja ilma milleta nad jõule ette ei kujuta, samas maailm ja võimalused muutuvad meie ümber pidevalt, niiet laual võiks olla kõike.

Võiks olla vanavanemate retseptide järgi toite

Need retseptid võivad sisaldada nii perekonna traditsioonilisi retsepte kui ka vanadest kokaraamatutest/internetist leitud asju, kuna pikalt unustatud vana mõjub ka nagu uus. Mina näiteks teen kindlasti kartulivorste, mis on Raplamaa, eriti Märjamaa kandi traditsioon ja millede tegemise mina õppisin ristiemalt. Internetis on piisavalt kartulivorsti retsepte, sealhulgas ka mitu minu retsepti, üks nendest on mõteldud justnimelt väiksemale seltskonnale väikeses koguses koduste vahenditega tegemiseks, näitamaks et vorstitegu on lihtne. Balti jaama turul lihasaalis on soolikat müüa nüüd ka meetriga, saab ka vähe korraga osta. Unustatud asjad jõululaual on oad, herned, naerid. Hetkel kõik turul olemas. Miks mitte seaprae kõrvale naerid ahju panna, suupisteks ube keeta ja siis kergelt peekoni ja õunatükkidega läbi praadida, kikerherneste asemel kodumaistest hernestest hummust teha.

Võiks olla traditsioonilisi retsepte uues kuues

Need retseptid võiks sisaldada teda-tuntud sööke mõne vimkaga, kas mõne uue komponendi, maitseaine, või valmistamisviisi poolest. Mina näiteks hautan hapukapsaid, aga vedelikuks  lisan tumedat õlut, õunamahla ja suhkrut. Samuti kes ei soovi liiga rasvast kapsast aga liha siiski tahab, võib sealiha asendada näiteks kanakintsulihaga.

Võiks olla täiesti uusi asju

Uus asi ei pea tähendama midagi seninägematut ja enneolematut toidutrendides, see võib tähendada uut ka konkreetse seltskonna, pere või sööja jaoks. Mis ühe inimese jaoks on teada-tuntud traditsiooniline jõulutoit, võib teisele olla uus ja huvitav, siin ei peaks piirduma ainult Eesti köögiga vaid võiks vaadata ka teiste riikide rahvusköökide poole. Näiteks Portugalis süüakse hoopis kuivatatud ja hiljem siis leotatud-keedetud turska, Austraalias lammast, Põhja-Ameerikas kalkunit jne. Samuti võib mõiste uus asi sisaldada enese jaoks mingi uue asja tegemaõppimist. Kas olete näiteks ise verivorsti teinud või näiteks sõira, või kas olete ahjus parti teinud, kas olete ise pasteeti teinud või sülti keetnud? Ehk et – miks mitte õppida ära iseenese jaoks midagi uut tegema, et ära ei ununeks oskused mida kunagi peeti enesestmõistetavaks, aga nüüd on vaikselt vahepeal hääbunud.

Jõulumaitseline kanamaksapasteet suhkru ja balsamicoga karamellitud sibulatega

Pisut jõuluse ja samas ka eksootilise maitsega pasteet, mis on valmistatud kergesti kättesaadavast ja odavast, ent samas alahinnatud toorainest.

Vaja läheb:

Pasteediks

500g pakk kanamaksa 

1 sibul

3 küünt küüslauku

100g võid

4cl konjakit või cointreaud või calvadost

0.5tl jahvatatud vürtspipart

0.5tl kaneeli

0,5tl soola

3tl (pruuni) suhkrut

0,25tl jahvatatud nelki

0,25tl jahvatatud muskaatpähklit

0,25tl jahvatatud musta pipart

klaas vett või puljongit

Karamellitud sibulateks

2 sibulat

2tl muscovado või mõnda muud pruuni suhkrut

sorts balsamicot

Pane pannile pisut õli ja prae hakitud sibul ja küüslauk kergelt läbi, Lisa paariks-kolmeks tükiks lõigatud kanamaksad, prae pisut, lisa kõik ülejäänud maitseained, välja arvatud või ja konjak, sega läbi, prae 4-5 min, lisa klaas vett või puljongit, vähenda kuumust ja hauta kaane all veel 30 min. Vala segu blenderisse või köögikombaini, lisa või ja konjak ning töötle ühtlaseks. Kui meeldib rustikaalsem pasteet siis madalatel pööretel ja lühikest aega, kui meeldib siidisem tekstuur siis suurtel pööretel ja pikemalt. Valmis. Loomulikult sobib ka hakklihamasin, mis annab mõnusa vanakooli tekstuuri. Kõige eelneva puudumisel sobib ka sausegur.

Karamellitud sibulate tegemiseks pane pannile õli ja ratasteks lõigatud sibul. Lisa iga sibula kohta üks teelusikatäis muscovado või mõnda muud pruuni suhkrut. Kui sibul on pehme ja suhkur hakkab karamellistuma lisa sorts balsamicot ja vähenda kuumust. Lase pisut veel haududa. Valmis.

Serveeri röstsaial kergeks suupisteks. Kaunista rosepipraga.


Soojendavad alkoholivabad joogid mida tasuks proovida/katsetada (jõulujook on muidugi ka õlu)

Ingverinaps ingverijuure põhine alkoholivaba naps, igas poes olemas mitut sorti. Erinevad huvitavad taimeteed. Piparmünt, kibuvits, õun, köömned, kõikvõimalikud ravimtaimede segud.

Kuumad mahlad maitseainetega. Jõhvikamahl glögimaitseainega, õunamahl kaneeliga, astelpajumahl meega, mustsõstramahl. Kuumalt võib juua midaiganes.

Puljong pirukaga – teenimatult unustatud talvine söök - jook


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar