teisipäev, 4. august 2009

Focaccia

Järjekordse pisut võõrapärase nime taga on sedakorda üks suhteliselt tavaline küpsetis, ehk siis
focaccia on pärit itaalia köögist ja sisuliselt makaroonikupärane lapik pärmitaignast sai.
Idee on pärit sellest blogist http://maitsev.wordpress.com/

Vaja läheb;
350 g jahu
200 ml sooja vett
50 ml extra virgin oliiviõli
2 tl kuivpärmi (mina kasutan Veski-Mati oma, ei pea veega segama,
võib kohe jahu sisse segada)
0.5 tl soola

Sega omavahel kuivained, tee kuivaintesegusse süvend, kalla sinna vesi ning oliiviõli ja sõtku taigent 5-6 minutit. Kui jahu-pärmi-õli-soola segust on saanud ühtlane taignamass, jäta see 1,5 tunniks kerkima. Kui taigen on kerkinud, sõtku ta uuesti läbi ja tõsta õlitatud või küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning lase uusti ca1 h kerkida. Seejärel kata focaccia meelepäraste maitseainetega. Mina valisin mustad oliivid ja päikesekuivatatud tomatid ning niristasin peale veidi oliiviõli ja riputasin jämedat soola. Pressi oliivid julgelt taigna sisse,siis tekivad sinna süvendid ja oliiviõli ei valgu focaccia külgedelt laiali. Küpseta saia 200-kraadises ahjus ca 30 minutit. Serveeri soojalt! Ära unusta veini.



6 kommentaari:

  1. kõlab täiesti usutavalt, see tähendab järeletegemist väärivalt:)

    aga kas arvad, et oliivõli asendamine tavapärase eestimaise õliga jätab mingi maitsenõksu võrra tulemuse kehvemaks?

    VastaKustuta
  2. Tulemus nüüd vaevalt kehvemaks jääb, maitsenõks võib aga sisse tulla küll. Õlisid on ju oi kui palju eri maitsetega.

    VastaKustuta
  3. vat seep see on ... mina pole siiani seda oliiviõli pruukimise tarvidust üles leidnud, peale nö ürdiõlide.

    eriti juhul kui kuumutatava toiduga tegu, ei mängi ju mitte õli maitse - no muidugi kui mitte pruukida nt rafineerimata päevalilleõli. mis muuseas on mõne asja jaoks vägggagi hea:)

    aga tegelikult tahaksin küsida, et mis nipiga sa tegid, et viidatud blogide täiendused sinu omasse reaalajas üles tulevad?

    VastaKustuta
  4. Sisse logida, siis cusomize või layout annab kondikava, kus on nn. gadgetid. Sealt võtad oma gadgeti "klikatav" pealt edit. Avaneb aken configure blog list. Sealt siis saab eri viisil sorteerida ja eri võimalustele linnukesi ette panna ja ära võtta.

    VastaKustuta
  5. no focaccia on üks igavesti tore saialine! talvisemal ajal saab seda ikka üksjagu tihti tehtud, suvel püüan vähe saiavabamat joont hoida. kuigi üks klassik ootab küll ettevõtmist - kirsifocaccia. võib hää olla.

    VastaKustuta