reede, 19. november 2010

Siga ninast sabani - sea gras - tõeline Eesti gurmee

Kuna november on ametlik sealihakuu, siis mida muud ikka teha kui midagi seast, kasutades filosoofiat ninast sabani, ehk siis kasutades ära kõik, sealhulgas rupskid ja muud tükid milledele tihti viltu vaadatakse või midagi peale ei osata hakata.
Alljärgnev retsept on Tõnis Siigurilt ja valmistamisõpetus Tuuli blogist, maitsestatud enda äranägemist mööda. Koostis ja valmistamine võivad ehk esimese hooga ehmatada, tulemus on aga suurepärane. Mis puutub koostisainetesse, siis seamaksa ja pekki  mina Tallinnas  poest ei saanud, minge turule.

Tarvis läheb:

500 gr seapekki
700 gr seamaksa
1 l piima (pool peki keetmiseks ja pool maksa leotamiseks)
2 kangi kaneelikoort
1 tl jahvatatud muskaati
2 tl soola
1 tl pipart
1 tl suhkrut
4 cl kalvadost (Tuulist inspireerituna läks hoopis Põltsamaa Tõmmu 2002)

Tükelda maks ja pane piimaga likku. Lõika pekk paari cm suurusteks kuubikuteks ning pane potti. Kalla peale ca 0,5 l piima ja kaneelikoor. Keeda vaiksel tulel potis pekki 3 tundi. On oht, et piim hakkab põhja kõrbema, niiet temperatuuriga ei tohi liialdada, samas peab pekk siiski keema. Kurna pekk ning jahuta. Kurna ka maks piimast.
Pane keedetud pekk ja maks köögikombaini ning püreesta. Lisa maitseained. Hõõru läbi tiheda sõela, et mass oleks hästi kreemjas ja ühtlane (see on tülikas, aga tasub vaeva)
Kalla kuumakindlasse vormi/vormidesse (mina kasutasin terriinivormi), kata fooliumiga ja kuumuta ahjus vesivannis/teises suuremas vormis (kuhu on valatud keev vesi sama kõrgele kui vormis olev mass) ca 40 minutit 110 kraadi juures. Lase külmas 24 tundi taheneda. Serveeri röstsaial, kõrvale sobib sama Põltsamaa Tõmmu. Muusikasoovituseks laulev siga.

8 kommentaari:

  1. Me käisime seda spetsiaalselt eelmisel laupäeval Bordoos degusteerimas, et teaks kodus järgi teha hiljem :) Kusjuures restos pakuti meile palju "terriinisemat" sea-gras'i, kui nt Pireti ja Tuuli blogi fotode põhjal oodata oskasime :)

    VastaKustuta
  2. kui me sealihakuu toitude testimise käigus sea-gra'd maitsesime, ei olnud ta terriinine, ikka täitsa ühtlane ja kreemjas.
    Profa, kuidas saab oma lehele seda Eesti toidublogide otsingut? Andestage blondiinile.

    VastaKustuta
  3. http://ideraator.blogspot.com/2009/05/eesti-toidublogide-retsepti-otsing.html
    Sealt lehelt saad koodi, kopi see endale ja voila! Ainult et ma ei tea täpselt kui pikka nimekirja ja mis ajast alates see otsing hõlmab

    VastaKustuta
  4. mnjah, see ei otsi hiljem kui 2009 loodud blogidest:(

    VastaKustuta
  5. Väga lahe, et sea-gras fännide hulk kasvab. Tundub, et õnnestus igati.
    Pille - kinnitan Mari-Liisi öeldut, et oma sea-gras üritasin konsistentsilt nii Bordoo lähedaseks saada kui oskasin. Terriinine see tookord küll väga ei tundunud. Ju katsetavad ja tuunivad seal köögis edasi :)

    VastaKustuta
  6. Suurepärane tulemus! Aplodeerin püsti seistes:) Minu oma nii hea tekstuuriga ei õnnestunud esimesel korral, kuid sinu ja Tuuli katsetusi vaadates tahan uuesti proovida ja pikem küpsetusaeg õigustab ennast, nagu näha.

    VastaKustuta
  7. Tekstuuri viimane lihv tuli läbi sõela hõõrumisest. Küpsetusaja pikkus sõltub tõenäoliselt suuresti ka vormi/vormide suururest ka kõrgusest. Mina tegin ühes terriinivormis.

    VastaKustuta
  8. Täiendasin blogiotsingut.
    Head kokkamist!

    VastaKustuta