esmaspäev, 11. juuli 2011

Suitsutatud Ungari pekk

Nüüd pisike šokiteraapia keset suve, rannahooaega, kaalujälgimist ja tervislikku murust toitumist. Sööme pekki! Kes arvab et pekk on mingi labane toit, (üks õige mees/naine muidugi nii ei arva), siis näiteks restoran Tchaikovsky peakokk Vladislav Djatšuk pakkus peakoka tervitusena just nimelt pekki ja see maitses hea. Teine koht kust saab head pekki on üks poeuberik Koplis. Kuna aga alati ei ole võimalik pekiisu tekkides minna Tchaikovskysse või Koplisse, tuli tegu ise ette võtta.

Tarvis läheb:

pekki, ca 300-500g tükid, saab turult
soola
paprikapulbrit
cayenne pipart
Pane pekk vähemalt kaheks ööpäevaks soolvette. Soolvesi olgu soolane, niiet maitstes ei tekiks mõtetki lonksuke alla neelata. Seejärel pane pekk ca neljaks tunniks suitsuahju, nii 60-80 kraadi juurde. Rasva eraldub pekist niikuinii, aga kui näed et seda liiast tilgub, langeta temperatuuri. Mina kasutasin suitsuahjus resti peal pekile aluseks poest ostetud lainelisi aukudega ühekordseid paksemaid fooliumaluseid. Ahjust võetud pekk suru igast küljest lõikelauale raputatud segusse, kus on neli osa paprikapulbrit ja üks osa cayenne pipart, võib ka käega segu peki sisse hõõruda. Lase pekk maha jahtuda, raputa ümberringi soolahelbeid või head meresoola, keera fooliumisse või pane toidukarpi ja lase vähemalt üleöö külmkapis taheneda. Edasine on elementaarne - õhukesed pekiviilud, pits kvaliteetset külma viina, kodune rukkileib, värske hapukurk, värske küüslauk, sibulakasvud. Töötab ideaalselt ka suvel, sellisel rõskemal ja vihmasemal õhtul. Muusikasoovituseks allveelaev Lembitu muuseumissejõudmise puhul suurepärane lugu filmist Das Boot.

3 kommentaari:

  1. Pekk on parim suupiste. Muide superhead pekki saab Riia turult- sinna aga veel raskem sattuda kui Koplisse. Enda tehtud peki vastu ei saa muidugi midagi :)

    Kristel

    VastaKustuta
  2. Kas oled kunagi teinud külmsuitsu lõhet? Vaatasin netis ringi ja ega ülearu sellel teemal sõna pole võetud.

    Küsimus on, et mis temperatuuril, kui kaua ja palju soola enne panna?

    Ette tänades,
    I

    VastaKustuta
  3. Ei ole külmsuitsulõhet teinud (huvitav miks, ise ka ei tea). Küll olen aga teinud lõhefileed sellises kuuma-külma vahepealses temperatuuris, nii 60 kraadi juures. Soola panin vahetult enne ahjupanekut tunde järgi, eks see oleneb kala paksusest.
    Päris külmsuitsu kala kohta ei julge midagi soovitada kui ise teinud ei ole, aga kindlasti mida madalam temperatuur ja pikem aeg, seda parem. Poekaubast on meil müügilolevatest parim mis ma saanud olen AS Spratfil külmsuitsu lõhefilee, kus on pakendis terve filee kas viilutatuna või ilma.
    Mis aga puutub ise proovimisse, siis pole muud kui katse-eksitus meetod, peakski ette võtma, pakun et 50 kraadi ja vähemalt neli tundi, siis võiks juba maitsta.

    VastaKustuta