neljapäev, 28. mai 2009

Lihtne borš

Suppide koha pealt teeksin natukene purgisupivastast propagandat. Purgisuppe on küll suur valik, nad valmivad kiirelt, seisavad kaua jne. aga ... see spetsiifiline maitse olenemata tootjast on ikka suhteliselt vilets. Söön ka ise purgisuppi hädakorral, rõhk sõnal hädakorral. Tegelikult valmib enamus lihtsaid suppe väga kiiresti, (kui just ise kuus tundi puljongit ei keeda, hernesupp ja veel mõned). Kulutada 20 min. rohkem on maitseelamuse koha pealt igati mõistlik investeering, samuti saab ju süüa tehes õlut juua, telekat vaadata vms.

Tarvis läheb;
400 g pakk riivitud keedupeeti
300-400 g sea või veiselihakuubikuid
kaks porgandit
kaks sibulat
kaks kartulit
pool hakitud värsket kapsast
puljongit (käib ka kuubik)
soola
suhkrut
30% äädikat
terapipart
loorberit
soovi korral paar-kolm küünt küüslauku ja viilakas soolapekki

Pruunista soola-pipraga maitsestatud lihakuubikud pannil ja vala potti, vala peale puljong. Keeda lihakuubikuid olles lisanud pipra ja loorberi, samal ajal prae pannil kergelt läbi hakitud sibul ja porgand. Lisa vette kapsas. Keeda. Lisa sibul, porgand, kartul ja peet. Kui lisad peedi, lisa kohe 2 spl äädikat ja 1 spl suhkrut. Keeda. Valmis. Maitse ja soovi korral lisa veel äädikat või suhkrut. Soovi korral võid teha ka järgnevat: Purusta hakitud küüslauk ja soolapekk uhmris ühtlaseks pastaks või haki lihtsalt väga peeneks. Lisa see supile pärast poti tulelt võtmist ja lase supil kaane all enne söömist 10 min tõmmata. See trikk käib tegelikult ukraina borši juurde, aga sobib ka sellele supile. Kui ei ole kindel kas see sulle maitseb, katseta ühe taldrikutäiega. Serveeri hapukoore ja hakitud maitserohelisega.
Nüüd on astutud esimene samm purgisuppide spetsiifilise lõhna ja maitse vastu.


1 kommentaar: