neljapäev, 11. juuni 2009

Tarte tatin sibula ja päikesekuivatatud tomatitega

Selle prantsusekeelse nime taga peidab ennast lihtne pirukas, mille omapäraks on tagurpidi küpsetamine, ehk siis kate all ja taigen pealpool. Lisan siia ka Nami-Nami definitsiooni.
Üldlevinud legendi kohaselt "avastasid" tarte tatin'i prantsuse õekesed Stéphanie and Caroline Tatin, kes 1898. aastal oma Lamotte-Beuvronis asuvas Hotel Tatin'is kogemata kooki pahupidi küpsetasid. Kuna hotelli klientidele kook väga meeldis, siis jäigi see pahupidi küpsetatud, aga õigetpidi serveeritud kook menüüsse.
Larousse Gastronomique aga annab mõista, et Orleansi linna ümbruses on pahupidi õunakooke juba tükk aega küpsetatud. Samuti rõhutab Larousse Gastronomique selle tuntud koogi puhul vaid asjaolu, et kook on küpsetatud ahjus nii, et puuviljad on all ja tainas peal; seda serveeritakse ikka õigetpidi, ehk siis tainas all ja puuviljad peal; oluline aspekt on karamellis (ehk siis või-suhkru segus) küpsetatud õunad. Seda, kas kook peaks olema tehtud leht- või muretainaga (kaks peamist 'koolkonda'), prantsuse kokanduspiibel ei täpsusta - ja üks võimalikest retseptidest raamatus on just lehttainaga.
Minu jaoks oli kõik ilus kuni hetkeni, mil tuli valida õunte, pirnide või muude viljade vahel, mida pirukasse panna. Ma nimelt ei armasta eriti magusat. Seepärast tuli minu pahupidi kook hoopiski sibula ja päikesekuivatatud tomatitega.

Vaja läheb;
6 sibulat
100g päikesekuivatatud tomateid
peotäis musti oliive
õli
soola
pipart
sorts balsamicot
1tl suhkrut (kui on, siis fariini, demerara vms.)
kaks korralikku näputäit kuivatatud basiilikut või provance ürdisegu
500g lehttaigent


Lõika sibulad sektoriteks, hauta nõrgal kuumusel koos soola, pipra, suhkru, ürtide ja balsamicoga nõrgal tulel pehmeks, (mina kasutasin tomatipurgis olnud õli), lisa päikesekuivatatud tomatid ja pooleks lõigatud oliivid. Pane sibulad ja tomatid koogivormi, suru peale lahtirullitud lehttaigen nii, et taignaservad oleks koogivormi ja täidise vahel. Küpseta kuldseks, see on siis ca 25-30 min 200 kraadises ahjus. Lase pisut jahtuda, kata koogivorm kas taldriku, lõikelaua või mõne muu käepärase esemega, mille pealt kooki süüa kannatab ja kummuta kook vormist välja. Sobib nii külmalt kui kuumalt, klaas külma valget veini kõrvale teeb asja ainult paremaks. Kes ei viitsi tagupidi pirukaga jamada, katku ahjuplaadile lahtirullitud lehttaigen sama täidisega, 30 minutit 200 kraadi ja valmis ta on.
Kes aga soovib klassikalisi ja vähem klassikalisi magusaid variante, siis vaadake siia

2 kommentaari:

  1. asssa ... pagan, seda peab järgi tegema! huvitav, mis saab siis, kui mitte-kuivat' tomatid panna?

    VastaKustuta
  2. Mitte-kuivatatud tomatid teevas asja tõenäoliselt pisut vesiseks, mina ei prooviks.

    VastaKustuta