kolmapäev, 1. juuli 2009

Külm borš (saltibarsciai)

Suvel söövad leedukad ohjeldamatult külma suppi, seda müüakse isegi ämbrikestega supermarketis, samuti on müügil spetsiaalne keefir. Meil on inimesteni jõudnud küll palju kaugemalt maalt gazpacho, ehk siis hispaanlaste külm tomatisupp, Leedu külma borši kohtab aga näiteks söögikohtade menüüdes märksa harvemini. Retsepte, "neid õigeid" on kümneid. Panen siis ka oma versiooni, mis erilisele autentsusele ei pretendeeri, kuna mina lisan ka vorsti või sinki, lihasööja asi. Niisiis,

Vaja läheb;
Liiter keefiri
200g riivitud keedupeeti
peotäis rohelist sibulat
pool peotäit tilli
värsket kurki
paar keedetud muna
keeduvorsti või sinki (soovi korral, mina soovitaks)
soola

Haki kõik komponendid peeneks ja viska potti, maitsesta, sega. Valmis. Eriti he on see toit siis kui ta saab külmkapis tunnikese tõmmata. Serveerimisel anna eraldi juurde väike taldrik paari kuuma keedukartuli või törtsukese kartulipudruga. Hea suvine söök, eriti neile kes on kriitilised oma rannafiguuri osas.

2 kommentaari:

  1. Kas Sa hapendatud peediga ka oled proovinud, Profa?

    VastaKustuta
  2. Ei ole, küll aga tean et ka nii tehakse, samas olen värske kurgi asemel pannud värsket hapukurki.

    VastaKustuta