pühapäev, 6. juuni 2010

Ribirull

Paar sõna viimasest singiteost. Tavaliselt teen ma sinki suhteliselt väikestest piklikest läbikasvanud tükkidest, mis on kaks ööpäeva soolas olnud. Seekord aga tabas mind väikeses lihapoes (Sääse lihakarn Mustamäel) inspiratsioon. Nimelt oli seal müügil suurtesse, ca 1,5 kilostesse rullidesse toidukilesse keeratud ribiliha. Võtsin prooviks kaks rulli. Harutasin rullid lahti, hoidsin üleöö soolvees - 5 spl meresoola ja niipalju vett et liha oli kausis kaetud - siis liha rulli tagasi ja nagu ikka takunööriga kinni. Kümme tundi kuiva lepasuitsu ja igati maitsev sink valmis. Kõrvale must leib, värske hapukurk ja külm viin. Ahjaa, kanu tegin ka, kanad hõõrun jämeda soolaga seest ja väljast üle ja lasen kaks tundi ennem ahjupanemist mõtelda. Muusikasoovituseks väike nostalgialaks.

13 kommentaari:

  1. bjuutiful. meil hakkab just ühistu koosolek tulema, ma panen suitsuahju punkti ka sisse:D

    VastaKustuta
  2. Tegelikult on ühistegevuses point täiesti olemas. Nimelt on singitegu ajamahukas töö ja eeldabki sõprade küllakutsumist, et aeg kiiremini läheks. Samuti ei ole mõtet alla 15 kilo üldse jamama hakata ja see tähendab sõpradega koopereerumist, kuna ise sellist kogust ära ei tarvita.

    VastaKustuta
  3. ütleme nii, et see jutt oli liiast :)

    VastaKustuta
  4. Mmmm, suitsuliha... ´Ilus rull, väga ilus rull ikka :D Mul tegemise osas endal kogemused puuduvad kuid tarbimise osas on must vöö vähemalt :)

    VastaKustuta
  5. Sirliiz, mul ei lähe see must vöögi enam ümber, vat selline tarbija oled :-D
    Profa ikka oskab siinseid naesterahvaid võluda, pole midagi kobiseda.

    VastaKustuta
  6. kusjuures ma ei välistaks, et meiesuguseid maniakke rabab pigem liha kui muusika;)

    L2/V

    VastaKustuta
  7. kusjuures ma muusikat ei kuulanudki, kuid kahtlen, kas miski sellele rullikule vasta saab :)

    VastaKustuta
  8. Mis muusika, andke ikka liha, siis me hing härdub ja roosad südamed hakkavad silme ees plinkima :)

    VastaKustuta
  9. Profa saab siit ikka toreda ego buusti :-) Kõik naised armastavad mehi, kes ribirulli teevad.
    Lähen vigisen nüüd oma vanamehe kallal, et miks ikka tema nii ei tee jms. :-D

    VastaKustuta
  10. Väga ilus!
    Aga milline temperatuur oli ahjus?

    Ma ise ehitasin kevadel väga sarnane ahi ja proovin suitsetada kala ja liha erinevatel poola retseptidel (mu naine leedust ja mu vanaema oli poolast).

    Aleksandr

    VastaKustuta
  11. Mul ei ole veel kraadi ahju pandud, aga ma arvan et temperatuur oli ca 100-110 kraadi, mitte rohkem.

    VastaKustuta
  12. ma kasutan tavaline odav liha termomeeter ja panen ahju sisse või korstnale

    ma proovisin suitsetada kaelakarbonaadi ja abatükid paar korda, ja neid olid kuivad, ribiga probleem ei olnud. Ma mõtlen et temperatuur oli kõrg (80-90 kraadi)või on vaja marineerida soolavees mitu päeva.

    Aleksandr

    VastaKustuta
  13. Mina hoian tavaliselt liha soolvees kaks ööpäeva ja oluline on ka ennem ahju panemist liha tugevalt kinni siduda, siis ta ka ei kuiva.

    VastaKustuta