reede, 14. jaanuar 2011

Osso buco soolapadjal küpsetatud peetidega

Talvine aeg tahab tõhusaid sööke. Osso buco on üks nendest. Pisut populaarteaduslikkuu tausta ka - Osso buco on Itaaliast pärit vasikalihast hautis, mis tõlkes tähendab õõnsat luud. Roog valmistatakse luuüdiga vasikakoodist, veinist, tomatitest jm, ning see küpseb pikalt kas ahjus või pliidi peal haudepotis. Pärit Milaano köögist. Serveeritakse koos safranirisoto ehk risotto milanese'ga, mina asendasin selle eestipärase ahjupeediga. Retsepte on väga palju erinevaid, alljärgnev on pärit Nami-Namist. Ahjupeeti olen ennemgi teinud, aga meeldetuletuse tegi Tuuli.

Vaja läheb
1 kg vasikaliha - kooti (vasikat alati ei leia, siis ajab veis ka asja ära, eriti lihaveis)
soola
musta pipart
nisujahu
2 sl õli
2 sibulat
1 küüs küüslauku
1 porgand
1 varssellerit
400 g purustatud tomatit
2 dl valget veini
3 dl loomalihapuljongit
2 loorberilehte
2 oksa värsket või 1 tl kuivatet tüümiani e. aed-liivateed

Serveerimiseks (gremolata)
riivitud sidrunikoort
hakitud peterselli
purustatud küüslauku

Kuivata vasikakoodid köögipaberiga, kasta soola ja pipraga maitsestatud jahusse ning raputa liigsest jahust puhtaks.
Prae lihalõika mõlemalt poolt kuni liha on pruunistunud. Tõsta kõrvale.
Pane potti sibul, küüslauk, porgand, seller ja törts vett ning kuumuta keskmisel kuumusel kümmekond minutit, kuni sibul pehmeneb.
Maitsesta vähese soolaga. Lisa purustatud tomatid ja kuumuta läbi.
Lisa vein, puljong, tüümian ja looberilehed.
Kuumuta keemiseni, kata pott kaanega ning hauta nõrgal kuumusel 1,5 kuni 2 tundi, kuni liha on täiesti pehme ning kaste paksenenud.
(Kui soovid osso bucot ahjus teha, siis pane umbes 2-2,5 tunniks 200kraadisesse ahju).
Liha on valmis, kui see kontidelt kergesti lahti tuleb, on hõrk ja mahlane.
Serveerides puista üle gremolataga, ehk hakitud lehtpeterselli, küüslaugu ja sidrunikoore seguga.

Ahjupeedid soolapadjal - võta toored peedid, pese puhtaks, raputa ahjuvormi kiht jämedat soola, pane peedid vormi ja küpseta 200 kraadi juures olenevalt peetide suurusest 1-1,5 tundi. Lase pisut jahtuda, koori. Selline peet on üllatavalt hea maitsega, oluliselt parem kui keedetud peet. Sobib tüki kitsejuustu ja natukese hapukoorega vabalt ka iseseisvaks toiduks. Lõpetuseks väike videosoovitus, kuidas daami tantsima paluda ja muidu viisakas olla.

1 kommentaar:

  1. Video muidugi ülikõva järjekordselt! (vajab muidugi veidi Nõukogude aegset haridust ja vene keelt, et aru saada :)


    Kristel

    VastaKustuta