esmaspäev, 14. veebruar 2011

Räim, pisike kena kala

Sellist nime kannab üks Jüri Tuuliku novell ja ka raamat, kus koos räimeteemalised jutud ja retseptid läbisegi. Kui huvi, vaata siit. See novell tuli mulle meelde Sadama turul jalutades, kus kalalettides oli esinduslik väljapanek. Hoolimata aga lutsust, kohast, silmudest, haugist, latikast ja millest iganes, olid räimefileed minu arvates sellest valikust kõige ahvatlevamad - nii värsked et tekkis tahtmine neid toorelt süüa ehk siis äkilist teha. Äkilisest aga mõni teine kord, antud räimed jõudsid lauale Mari-Liisi retsepti järgi, kes nimetab neid rokkivateks räimedeks. Lihtne koostis, kiire valmistada, suurepärane maitse, tänu punele ja küüslaugule kergelt lõunamaad ja suve meenutav. Siin ka väike populaarteaduslik video räimest.

Vaja läheb
500 g räimefileesid
200 g kirsstomateid
2 küüslauguküünt
oliivõli
1 tl kuivatatud oreganot ehk punet
värsket hakitud peterselli
soola, pipart
riivsaia

Laota räimefileed ühe kihina küpsetuspaberiga kaetud või õliga määritud ahjuplaadile. Kata veerandikeks lõigatud kirsstomatite ja viilutatud küüslauguga. Puista peale pune ja petersell, maitsesta soola ja pipraga. Raputa õhukese kihina peale riivsai ja nirista peale oliivõli. Küpseta 180-kraadises ahjus ca 20 minutit, kuni räim valmis ja riivsai kuldne ning krõbe. Ära unusta valget veini. Muusikasoovituseks kalamehe lugu.

4 kommentaari:

  1. Võijummel seda alateadvust! Mõtlesin just M-Liisile helistada, et anuda luba tema rokkivad räimed rahvusringhäälingusse viia...
    No mõtleme veel.

    VastaKustuta
  2. Mm.. Mul on küll ´to do list´ ilmselt pikem kui mu mälu aga seda tahaks nüüd küll järgi proovida! :)

    VastaKustuta
  3. See esimene foto on nõnna ilus, et ime et sa raatsisid nad üldse ahju panna :)

    Kristel

    VastaKustuta
  4. Ma mõtlen ka, et seda esimese pildi ilu oleks ju võinud tooreltki krõmpsutada:)
    Liina, aga palun väga! ;) Ja ahjupotile võid ka järgi tulla.

    VastaKustuta