Suhteliselt vähelevinud söök võrreldes veri- või tanguvorstidega, minu jaoks lapsepõlvemaitse, milleta ei möödunud jõulud, sünnipäevad, pulmad. Tehakse põhiliselt Märjamaa ümbruses. Esmapilgul paras ettevõtmine, tegelikult aga igati lihtne. Praeguses retseptis on tunde järgi pandud kogused, suhteliselt suured, tegin ikka nii et ilus oleks.
Vaja läheb:
Pakk sea käärsoolt (Rakvere oma, mitte külmutatud vaid soolatud, keskturult, 15m pakis, kolmandik jäi üle)
Kolmveerand ämbrit kartuleid
2 kg läbikasvanud sealiha (võib olla ka soolaliha)
4 korralikku sibulat
Ca pakk majoraani või oreganot (maitse asi, oregano on tugevama maitsega)
Köömneid ca pool pakki
Tunde järgi soola
Pane sooled tunnikeseks likku, vaheta paar korda vett. Koori ja haki kartulid, minul oli spetsiaalne abivahend, aga saab ka noaga. Haki liha ja sibulad suhteliselt peeneks. Sega kokku kartul, liha, sibul ja maitseained. Lõika soolest ca 70 cm jupp, tõmba lehtri otsa, pane vorstisegu lehtrisse ja topi pulgaga soolde. Korda tegevust kuni vorstid valmis. Mõned nõuanded - ära topi soolt väga täis, hiljem keetes kartul paisub, sool aga tõmbub kokku, vorstid võivad lõhki minna. Siduda ei ole vaja, soole ots tõmbub keevas vees ise kokku, jäta vorsti otsad lihtsalt mõni sentimeeter tühjaks. Ülejäänud soolikad pigista veest kuivaks, soola uuesti sisse ja pane tavalisse külmkappi, seisavad vabalt kasvõi aasta.
Niisiis, vorstid topitud, pada tulele, vette ka pisut soola ja vorstid keevasse vette. Keeda hästi vaikselt, umbes pool tunnikest. Võta vorstid välja, jahuta maha ja pane külmkappi. Lõplik valmistamine - kas grillil või praeahjus pealt kuldseks ja krõbedaks. Muusikasoovituseks India popp.
Loomulikult ei pea tegema selliseid pikki vorste, vaid võib soolikale sobiva maa tagant paar keerdu peale keerata ja niimoodi väikesed vorstid saada |
loo järgi otsustades pidid Sa sinna veel midagi panema;)
VastaKustutaKas see riist millega sa tambid on see, millega vanasti sigadele toit peenemaks tambiti. Ja vot riista nime olen ära unustanud
VastaKustutaAga vorsti tahaks küll proovida ka ise teha...
Kristel
Tuli ema verivostitegemine meelde, aga kartulivorstid on minule täiesti uus toit. Sul on väga toredad toidutalgud ja ettevôtmised. Sellist ôiget suhtumist ja nägemist toidutegemisse. Mina ei suuda alati huvituda kui räägitakse 30 minuti maitsvatest toitudest ja klopitakse selle nimel midagi taldrikule kokku. Ehk ma ei ole nii trenditeadlik inimene.
VastaKustutaNo lõpuks ometi:).
VastaKustutaMul ol talvisest kartulivorstiteost veel natuke sügavkülmas alles, nädalakene tagasi oli ikka hää süüa küll.
meie peres nimetatakse seda riista sagurauaks. ja sellega tehakse ainult üht asja - porgandipiruka jaoks hakitakse porgandeid
VastaKustutaKristel, selle konkreetse riista nimi on kapsaraud, aga eks jah, saab teha kartulit peenemaks ja mida iganes veel.
VastaKustutaMiks Sa külmutatud soolikaid ei soovita? Kas sellel on mingi kindel põhjus? Mul on praegu sügavkülmas üks ports soolikaid ja mõtlen , kas need üldse kõlbavad enam.
VastaKustutahää rahvas - kas keegi teab, on neid soolikaid ka kuskil Tartus müügis? või kui ainult Tallinnas, siis kas on mingi kindlel koht, kus neid kogu aeg saab? ja mis on hind?
VastaKustutaIlse - külmutatud soolikat võib kasutada küll, aga nad võivad olla rabedamad ja mõni vorst võib katki keeda - ettevaatust täitmisel, liiga täis ei tohi vorsti toppida. Toore lihavorstiga sama asi, kõik asjad teatavasti kuumutades paisuvad. Säilivus on soolatud soolikatel minimaalselt aasta. Karmo - tegu on Rakvere kaubaga, ju on Tartus ka kuskil. Parim on muidugi tuttav seakasvataja, poesoolikad on täiesti puhtad, st. ka sisemine rasvakelme on eemaldatud, ise puhastades saab selle alles jätta, rõve töö, aga tulemus on suurepärane, poes tõenäoliselt selliseid asju müüa ei tohiks.
VastaKustutaMina kasutasin külmutatud soolikaid, mida siis pärast leotasin. Töötasid väga hästi.
VastaKustutaMis aga Tartusse puutub, siis ajasin talvel neid tikutulega taga. Turul Rakvere Lihakombinaadi letis lubati uurida, aga ei õnnestunud see värk. Nii ei jäänudkui muud üle, kui Tallinna Keskturule ostma minna.
Võib-olla kellelgi teisel on Tartus õnnestunud neile pihta saada.
Kas ilma keetmata ei või külmutada või grillida? Ise tehtud päris lihavorste ma küll ei keetnud. Nüüd olen veidi nõutu, kuna tahan teha kartulivorste.
VastaKustutaToores läbikülmutatud kartul ei kõlba lihtsalt süüa, läheb magusaks. Toorelt grillida ehk isegi kannataks.
KustutaAutor on selle kommentaari eemaldanud.
VastaKustuta