esmaspäev, 30. jaanuar 2012

Kaks pirukat. Üks õlle-, teine veinisõbrale

Külmkapis inventuuri tehes jõudsid erinevad jäägid sinna kuhu nad aeg-ajalt ikka jõuavad - pirukasse. Õigemini küll kahte pirukasse, ahne inimesena ei hakka ma ju ühega jamama. Välja kukkusid värskekapsa-soolalihapirukas ja suitsujuustu-peedi-küüslaugupirukas. Õlle kõrvale ja veini manu.
Kahe piruka saamiseks vajaliku koguse pärmitaigent sai alljärgnevalt:
500g jahu
200ml piima
100ml vett
2x11g kuivpärmi
1tl soola
Ained kokku sõtkuda, (piim ja vesi ikka käesoojad) ja pool tunnikest kerkida. Siis sõtkusin taignasse tsipa rosmariini ja mingit valmis ürdisegu küüslauguga, ühesõnaga maitse asi mida veel taignasse lisada. Siis veel pool tunnikest kerkida ja taigen kaheks jagada ning piklikud vorstid vormida, need omakorda laiaks rullida, nii ahjuplaadi mõõtu ja siis täidis peale, otsad kergelt üles voltida, siis küljed üles, korralikult kokku näpistada ja "õmblus allapoole" küpsetuspaberile ja ahjuplaadile. Täidistesse aga läks:
Täidis 1
Soolapeekonikuubikuid praadida pisut, siis pannile lisaks peened värskekapsaribad ja pipart. Praadida veel, siis pannile kaas peale ja kuumus väikeseks. Pisut hautada, aga kapsas võiks kergelt krõmps jääda.
Täidis 2
Üks suurem keedu või küpsepeet õhukeste viiludena, kolm küünt küüslauku peenelt hakituna, kaks kahvliga purustatud keedumuna, hakitud suitsujuustu (no ei olnud kitsejuustu jääkide hulgas).
Muna-juustu-küüslaugusegu taignale, peediviilud peale, tüümiani ka maitseks. Kuna keerasin piruka ringi, jäid peediviilud põhjaks. Mõlemad pirukad munaga pintseldada. 190 kraadi ja 25 minutit. Valmis. Muusikasoovituseks The Doors.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar