Pühapäev, 14. oktoober 2012

Mõned eksperimendid suitsuahjust

Proovisin kas tavalisele poekaubale saab suitsutamisega mingi lisaväärtuse juurde anda. Ahju läksid turult ostetud tundmatu tootja sardellid, ei mäleta mis talu toorvorstid ja samuti ei mäleta mis lihatööstuse maksavorstid, lisaks lõhefilee.
Kõigepealt oli muidugi tegu et leida naturaalses sooles olevaid tooteid, mis suitsu ikka ligi laseksid ja üles ei sulaks, keeduvorst jäigi seetõttu katsetusest välja. Toorvorsti ja sardellid leidsin kiiresti,  maksavorsti otsisin tükk aega. Hoidsin ahjus kuus tundi madalat temperatuuri ja tulemuseks siis ülalloetletud kraam suitsutatuna. 
Parim oli muidugi lõhe, see läks ahju kuna keegi just küsis et kas olen lõhet teinud ja eneselegi üllatuseks avastasin et mitte. Fileerisin lihtsalt ära, naelutasin lauajupile ja raputasin meresoola peale, maitses suurepärane. 
Sardellid söödi umbes nelja tunni pealt ära, olid päris head. 
Maksavorst muutus suitsumaitseliseks ja selliseks tihedamaks/kuivemaks. 
Toorvorstil oli kah täiesti viisakas suitsumaitse juures. Niiet - võib teha küll. Muusikasoovituseks klassikat.
Paar tundi ahjus oldud
Lõpptulemus
Lõhe selgroost sai samal ajal ahju peal puljong. Sügisese ilmaga koos pitsi viinaga ületamatu
Viimased arooniad
Sügisene aed

1 kommentaar:

  1. Tore katsetus sinul. Mäletan nôukogude ajal minu isa suitsetas ka nii poest ostetud vorsti, see oli lemmikvorst, milles oli veidi pekki/rasva.

    VastaKustuta