teisipäev, 27. november 2012

Burgundia pada (Boeuf Bourguignon)

Kuna tegu on klassikalise Prantsuse retseptiga, siis juhtub nii nagu klassikutega ikka - kui hakata otsima seda päris õiget ja originaali, siis lõpeb see umbes kümne retsepti läbilugemisega, millest üks on autentsem kui kuues - elik siis allpooltoodud retsept on mugandatud ja ei pretendeeri autentsusele, küll aga maitsvale kõhutäiele. Paljudest retseptidest erinevalt jätsin mina näiteks ära peekoni ja ei paksendanud kastet jahuga vaid keetsin lihtsalt kokku. Kui põhieesmärgiks ei ole kibekiire kokkamine vaid näiteks soov toit kiirelt ahju saada et rahus külalistega juttu ajada siis on Burgundia pada hea valik, kuna see toit valmistab ennast ise.


Vaja läheb:
1 - 1,5kg loomaliha, praetükk või ülespoole, igatahes pehme ja kondita
4 sibulat
peotäis küüslauguküüsi, nii tükki 10
3 porgandit
200g purk purustatud tomateid
200g šampinjone
4 loorberilehte
soola
pipart
Provence ürdisegu (pool peotäit)
tass vett või veiselihapuljongit
serveerimiseks punt peterselli (siledalehelist)
pudel punast veini

Ava veinipudel, vala kolmandik endale ja tarvita söögivalmistamise ajal. Ülejäänu pane kõrvale. Lõika liha paarisentimeetristeks kuubikuteks ja pruunista kiirelt kuumal pannil koos tilga õliga. Pane liha kas metallist haudepotti või lihtsalt paksu põhjaga potti. Siis prae ka viilutatud sibul kergelt läbi ja lisa lihale. Nüüd lisa potti kõik ülejäänud komponendid; porgandipoolikud, küüslauk, poolitatud seened, sool, pipar, loorber, ürdisegu, vesi või puljong, tomatid ja vala peale ülejäänud kaks kolmandikku pudelit veini. Kata pott kaanega ja lase vaiksel tulel ca kaks tundi haududa. Siis võta kaas maha ja lase veel tunnike podiseda, kuni kaste on paksem ja maitse tugev. Valmis. Serveerides raputa peale värsket peterselli. Kõrvale paku näiteks ahjus küpsetatud küüslauke, kartuleid, porgandeid ja kaalika ning peedisektoreid, mis on  enne ahjupanekut õli-soola-provence ürdi segus läbi segatud. Valmis. Ära unusta veini. Muusikasoovituseks Marc Almond.

2 kommentaari:

  1. See on võrratu retsept ja õnnestub igal juhul! Meeldis kõik, nii soovitus ise toiduvalmistamise ajal veini tarbida kui ka muusikasoovitus! Tänu!

    VastaKustuta
  2. Imemaitsev ja retsept mõnusalt esitatud,aitäh!

    VastaKustuta