Kui eelmises postituses on juttu külje- või kõhuääre rullist, mis tehtud väga õhukesest lihatükist, siis nüüd jätkan kõhuääre tükiga, mis on paksem, kitsam ja pikem. Prantsuse keeles bavette. Kusjuures, suures uute sõnade loomise tuhinas ja kohutavate toortõlgete kasutamise maanias olen järjest rohkem tähele panema hakanud, et kokanduses on paljud vajalikud sõnad ja ka lihtsalt tõlked eesti keeles sootuks puudu ja seega on tihti kasutuses inglise-, prantsuse- või hispaania-, või misiganeskeelne termin, ajades päeva lõpuks asjad üpriski segaseks, kuna eri keeltes termineid kasutatakse kuidas juhtub ja läbisegi, mis kellelegi parasjagu meeldib või miskeelset keegi esimesena kuulnud ja omaks võtnud on, võimalusi eksida ja üksteisest mööda rääkida igatahes jätkub. Olgu see mõtteaineks keeleinimestele. Nüüd aga liha juurde tagasi. Jällegi on sellise asja maitsestamine puhtalt fantaasia küsimus, samas aga ei soovitaks ma korraliku veisetükiga üleliia vigurdada ja suuremat maitsete pillerkaari, mis liha enda maitse ära tapab, korraldada. Pigem anda juurde mingi mõnus nüanss ühe-kahe endale eriti meeldiva maitsega.
Vaja läheb:
lihalõige millel on nimeks bavette, pakendil kirjas
neutraalse maitsega õli
apelsinimahla
apelsinimahla
küüslauku hakituna
värsket koriandrit hakituna
soola-pipat
Valmista ülaltoodud ainetest marinaad ja pane liha toidukarbis või kilekotis üleöö seisma. Paar tundi enne grillimist võta liha külmikust välja. Tee grilli korralikult kuumad söed ja grilli kiirelt liha mõlemalt poolt mõned minutid, nii et liha jääks seest roosa. Lase lihal natuke rahuneda, viiluta õhukeselt ja serveeri. Juurde sobib tummisem punane vein, ciabatta, rukola, tomat jne. Samuti pakkusin juurde grillitud paprikat ja maisi.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar