Pühapäev, 30. oktoober 2016

30 meetrit vorsti

Vorstide tegemisest olen siin  ja siin ennegi kirjutanud, nii liha- kui kartulivorstidest. Kuigi grillimishooaeg 
on läbi, ei tähenda see, et vorsti ei võiks teha, pigem vastupidi, jõulud lähenevad kohutava kiirusega ja vorstid on jälle aktuaalsed. Olgu need siis veri-, tangu-, liha-, või kartulivorstid - isetehtud on ikka hästitehtud.
Kuna vorste sai tehtud üheksat eri sorti, ei hakka ma siinkohal kõiki retsepte kirja panema, pigem kordan üle mõned põhitõed, mida järgides vorstitegu alati õnnestub.
Soolikad - neid saab nii turult osta kui internetist tellida. 
Üks 15 meetrine pakk mahutab ca 10 kg täidist.
Kui kõike korraga ära ei kasuta, säilivad soolikad soola sees kilekotis tavakülmkapis ca aasta, uuesti külmutada ei ole vaja.
Ära topi vorste liiga tihkelt, see hoiab keetmisel/grillimisel ära lõhkemise.
Kui teed vorsti kartulist või taisest lihast, võiks rasvasemat liha olla 20-30%, kasuta erinevaid rasvasemeid tükke, seakõht, soolaliha, suitsupõsk jne.
Kartulivorstid tuleb ka ära keeta, grillvorstide puhul see ei ole otseselt vajalik, aga võib, maitse tuleb teistsugune. 
Kui kartulivorstidel kartulimass peale hakkimist sõelal ära pesta, jäävad vorstid ilusamat värvi.
Sügavkülmas säilivad kõik vorstid hästi, kui tahad neid aga tavakülmas pisut pikemalt säilitada, ära pane sibulat.
Eksperimenteeri - keeda, ära keeda, grilli, tee ahjus, suitsuta, hauta tomatikastmes, kasuta erinevaid lihasid - siga, veis, kits, põder, kana, kalkun, part.
Mängi tekstuuridega, haki peenemalt või jämedamalt, kasuta hakklihamasinat, riivi jne.
Mängi maitseainetega, värskes ürdid, kuivatatud ürdid, piprad jne.
Ühine vorstitegu on muidugi ka suurepärane sotsiaalne ühisüritus mis kõigile meeldib.
Paar retsepti ka

Jaagu kitsevorst

1.2 kg hirvetalle tailiha, kelmetest puhastatud
1  kg kartulit
1/3 seakõhtu juurde
0,3 kg mugulsibulat
1 sibul
pea küüslaauku
10 jalapenot
soola
pipart
3 supilusikat endale meeldivat äädikat
mehe peotäis kappareid
peotäis rohelist - vorstirohi, tüümian, salvei, rosmariin

Jaagu kartulivorst (ei ole klassikaline, on interpretatsioon)

kilo kartuleid
2 suurt porgandit
0,3 kg mugulsibulat
pea küüslauku
5 tšillit
peotäis rohelist - vorstirohi, tüümian, salvei, rosmariin
soola
pipart
1 suur punane sibul
Nii näebki välja 30 meetrit vorsti
Sildistamine on oluline kui vorste on 9 sorti, pildil kits ja kalkun
Siga (vorst, mitte Mart)
Kana
Lammas
Vorstimasinate hinnad algavad kuskil 50 eurost, edukalt töötab ka plastpudelist lõigatud lehter ja puupulk. Samuti on elektrilistel hakklihamasinatel vorstiotsik olemas.

1 kommentaar: