pühapäev, 30. juuni 2019

Isetehtud (ürdi)või

Omatehtud või on asi mis maitseb suvel iseäranis hea. Loomulikult võib võid ise teha aastaringselt, aga suvel on paar toitu mis lausa karjuvad värske või järele ja samuti on peenrast võtta meelepäraseid ürte.
Tegu ise on lihtsamast lihtsam, tuleb võtta 35% koor ja see "üle" vahustada, ehk siis jätkata vahustamist niikaua kuni moodustuvad või ja vadak. Siis vadak ära valada ja veel lusikaga pisut muljuda, et kogu vedelik enam-vähem eralduks. Siis sisse meelepärased ürdid ja näputäis soolahelbeid. Voila!
Toidud mis saavad sellise võiga uue ilme on minu arvates:
Keedetud värske kartul ja värske ürdivõi, ideaalne kooslus.
Grillitud veiseliha ja kala, ei ole vaja ei marinaade ei maitseaineid, piisab kui grillilt võttes panna peale tükk võid.
Must leib enda lemmikpagaritöökojast.
Mis ürtidesse puutub, siis see on puhtalt maitseasi, pildil olevasse võisse läks murulauk, till ja mugullauk (mugullauk on nagu murulauk, aga küüslauguse maitsega)
Miks mitte ka hakitud oliivid, päikesekuivatatud tomatid, ainult fantaasia on piiriks.
Mina kasutan sauseguriga kaasas olevat nugadega topsikut, mugav suurus
Kui vadak on eraldunud, võib selle ära valada ja siis veel võid pisut aega lusikaga muljuda, et viimanegi vedelik kätte saada
Valmis või meelepäraste ürtidega läbi segada ja külmkappi tahenema, grill-lihale või kalale mõeldud või võib keerata küpsetuspaberisse või fooliumisse rulliks, sealt on siis mõnus parajaid kettaid lõigata.

1 kommentaar:

  1. vadakut ei maksa muuseas ära valada. seda saab väga hästi ära kasutada nt liha marinaadiks (vrdl nt keefirimarinaad) ja muidugi kastmete/küpsetiste sisse

    VastaKustuta