esmaspäev, 30. november 2009

Väliköök-suitsuahi valmis

Aega võttis aga asja sai, ei tulnudki ennem lund maha. Pildid on tehtud pisut varem, tegelikult on nüüd ka suitsukapil uks ees ja korsten läbi katuse viidud.
Aga millele juhiks pildil tähelepanu:
Pliit, mis läheb hästi kuumaks ja kust rõngast ära võttes saab näiteks paja panna.
Suitsukäik, mis läheb korralikult kuumaks ja on mõteldud istumiseks ja tagumiku soojendamiseks, piisavalt pikk et ka madalal temperatuuril pikalt liha suitsutada.
Suitsukapi all teine tulekolle, mis on kuuma suitsu jaoks ja sobib hästi kala suitsutamiseks, samuti saab seda lahti tehes ahi lisõhku, kui on vaja näiteks temperatuuriga mängida ajal kui tuli on pika suitsukäiku otsas olevas koldes.
Suitsukapis sees on keris, st. metallrestil kiht raudkive nagu saunas. Esiteks aitab see hoida ühtlast temperatuuri ja teiseks ei käi leegid üles juhul kui tuli on suitsukapi aluses koldes.

5 kommentaari:

  1. Oi, Profa. Ooooiiii. Suitsusingi maitse tuli keelele :-)

    VastaKustuta
  2. See on tõesti tore asi. Kui sul on sööjaid juurde vaja kui oma ahjusid ja pliite katsetad, võid alati Tigu inimesed appi kutsuda- me oleme hea isugu :)

    VastaKustuta
  3. Tere
    Plaanis omal ka midagi sellist valmis ehitada, Kas oskad üelda palju materjali kulus? Ja millised on umbkaudsed mõõtmed? Olen sel alal algaja ja korjan hetkel teiste kogemusi;)
    ette tänades ilsu

    VastaKustuta
  4. Peast ei mäleta, katusealuse mõõdud on ehk ca 5,5x4 meetrit, ahju vundament 4,5x1,5. Suurim kulumaterjal on tellised, mida läks üllatavalt palju, ca 500+silikaat korstnaks +šamottkivid kolletesse. Samuti kulus segu üksjagu nii vundamendiks kui ladumiseks. Postid on metsakuiv, immutatud on kogu puit männitõrva õliga.katus pärit firmast Karu katus. Uksed, rauad, jne ehituspoest. Suitsukapi uks on eraldi tellitud, palju on sees tugevduseks ka vinkelrauda. Ühesõnaga, see ei ole nii lihtne kui paistab, näita neid pilte mõnele ehitusmehele ja pea nõu ka pottsepaga, enamus telliseid ei kannata selliseid välitingimusi, niiskus, temperatuuride kõikumine jms. Samuti tuleb laduses arvestada külma kergitamistega ja vastavalt sellele ahi-kolle-suitsukapp kokku laduda jne. Aga kui on rohkem küsimusi, siis palun otse mulle meilile, kui oskan, vastan.

    VastaKustuta