teisipäev, 3. mai 2011

Toores sealiha viinas marineeritud tomatitega

Sealihasõbrana julgen soovitada carpaccio tegemist ka sealihast. Kuna aga klassikaline carpaccio retsept on natuke pehmekene selle jaoks, võtsin Tuuli blogist hoopis piprahärja retsepti. Tegu on pigem böfi ja carpaccioo ristandiga, seda siis nii maitsestamise kui valmistamistehnoloogia kui serveerimise poolest. Sinna juurde sobivad ilusti ka bloody mary tomatid, millede idee on võetud siit, eestikeelse retsepti leiab aga ka Nami-Namist.

Vaja läheb:
üks sea sisefilee
tunde järgi musta, rose, valget, rohelist pipart
meresoola umbes sama kogus kui pipraid kokku
Puhasta seafilee kelmetest, uhmerda kõik piprad ja sool puruks (kui sellist võimalust pole, võta viie pipra segu) ja suru kõik see seafilee külge. Keera filee toidukilesse ja jäta külmkappi vähemalt üleöö maitsestuma. Siis tõsta filee vähemalt ööpäevaks sügavkülma. Ennem serveerimist võid liha uuesti paarika tunniks tavalisse külma tõsta. Seejärel lõika paberõhukesed viilud ja serveeri röstsaia, hakitud sibula ja marineeritud kurgiga. Carpacciolembesemad võivad serveerimisel kasutada ka oliiviõli, sidrunimahla ja parmesani. Omal kohal on ka viinas marineeritud tomatid.
Tomatid:
250 g kirsstomateid
200 ml viina
tugev sorts tabascot
kolm tugevat sortsu  Worcestershire kastet
soola
musta pipart
Tee tomatiotstele noaga kerged ristikujulised sisselõiked ja lao tomatid toidukarpi sisselõige ülevalpool, vala peale maitseainetega segatud viin, pane kaas peale ja lase paar ööpäeva külmkapis seista. Serveerimisel nõruta tomatid kuivaks, paku juurde ürdisoola ja musta pipart, mille sisse tomatit kasta. Ülejäänud viina sisse pane kas uued tomatid või sega sellest bloody mary kokteili, lisades tomatimahla ja kaunistades varsselleri ning värske kurgiga. Muusikasoovituse asemel õpetus, kuidas teha kilpkonnasuppi.

5 kommentaari:

  1. Vaat tomatite mõte on tõeliselt hää!

    VastaKustuta
  2. Assa, need tomatid on küll väga lahe idee! Raudselt väärikas kaaslane korralikule toorele lihale. Läheb järeleproovimisele kindla peale. Salajoodikutele ju ka nagu kingitus. Pista aga tomatisalatit ja keegi ei kobise, kui topeltportsu nõutama lähed :)

    VastaKustuta
  3. Ma loen juba kolmandat korda seda kirjeldust ning ei jää üle muud, kui minna homme turule. Niisugust intrigeerivat kooslust nagu švipsis tomatid koos toore seaga ei saa niisama ekraanile jätta.

    VastaKustuta
  4. Lugesin sinu retsepti, pöffi retsepti ja Tuuli piprahärg ka veel meeles. Miks ma arvasin, et üks pits külma viina sobib sellise pipraliha puhul?! Mu maitse ei petagi nii palju. Pipraliha, ma veel ei tea, mis variandis, teen. Kui ei varem, siis puhkuse ajal suvel. Meil on suur pidu tulemas ja mehed kui härjad ka tulemas. Môtlesin, et pakun neile midagi ekstra't. Et pidu niipea ei ununeks... Selge see, liha ja viina kulub. Viinatomateid on peenem idee pakkuda. Naistele?

    VastaKustuta
  5. No ma usun et külma viina kõrvale võiks pöffi teha, mul on ka siin retsept olemas. Aga viinatomatid peaks suvel eriti head olema, sest poes läheb kirsstomatite maitse järjest paremaks. Naised aga peaks bloody maryt hea meelega jooma, siis saab tomatite marinaadi ka kohe selle tegemiseks ära kasutada.

    VastaKustuta