pühapäev, 31. juuli 2011

Ära sülita allikasse ennem kui kaev valmis (ja ega seda siis kah teha tasu)

See vanasõna tuli meelde kui tekkis mõte et olenemata mitu aastat valmis olnud väliköök-suitsuahjust võiks ka vanale, metsa all olevale ja täiesti töökorras suitsuahjule väikese uuenduskuuri teha. Kuna tegu on äärmiselt lihtsa ahjuga, siis renoveerimise käigus juhtus nii et vanast ahjust jäid alles koht, üks toru ja pisut kive. Alljärgnevalt siis õpetus kuidas teha ühe päevaga suitsuahi, mis töötab hästi, on odav ja praktiline, kulutades vähe puid.
Niisiis - vaja läheb täispunn põrandalaudu, fibo plokke, toru, šamottkive, pliidiplaati, tsementi, liiva, savi, kruvisid.
Tee fibost sobiva suurusega vundament ja sinna peale põrandalaudadest kast. Lao kividest kolle ja ühenda see toru abil vundamendiga. Valmis.
Mõned olulised asjad ka. Kolle võib vabalt olla nn. umbkolle, ilma alumise õhuvõtuta, tõmbab küll, olles samas ökonoomne, võttes tänu sellisele ehitusele vähe puid. Toru peaks pisut tõusma suitsukasti suunas. Miks ei ole ahjul ust? Sellepärast et ei näe mõtet, ahjus sees on restide ja varraste jaoks eri kõrgustel liistud, saab ka pealtpoolt majandades vabalt hakkama. Üks rest on ka päris põhjas, juhuks kui miskit näpu vahelt pudeneb. Suitsutamise ajal on ahi lihtsalt kaetud kastisuuruse vineerplaadiga, mis on peale asetatud nii, et igasse nelja nurka jääb suitsu väljumiseks väike ava. Nii on ka mugav temperatuuriga mängida, vajadusel saab kaane pealt ära võtta või näiteks pool ahju kinni jätta. Kui ahi ei ole kasutuses, on suitsukast kaetud plekist katusega, peab kauem vastu. Väljastpoolt on ka puidukaitsevahendiga immutatud. Ühesõnaga - eks iga karu kiidab ikka oma kellasid, aga keda lihtne välimus ei häiri, siis ühe-kahe päevaga teeb täiesti korralikult töötava ahju. Nagu ikka, tahavad sellised asjad hiljem natuke mängimist, kuna iga ahi on erinev ja tahab sissetöötamist/harjumist, et teada saada valmistamistemperatuurid, aeg jne. Piltidel siis võrdluseks minu kaks ahju, väga erinevad, aga üks asi on neil ühine - mõlemad töötavad hästi. Allpool piltidel asjasse mittepuutuv päevakoer. Muusikasoovituseks Morrissey.

7 kommentaari:

  1. Vot selline ahi oli kunagi mu isakodus, samuti majandati pealt ja kraam mis sealt tuli oli mäletamistmööda hullult hea. Nõuka ajala suitsetati kummalisi asju ka, näiteks Stepivorsti, kui juhtus poest rohkem saama:)

    VastaKustuta
  2. Suitsutatud Stepivorsti olen isegi söönud, mäletamist mööda oli päris hea. Aga mis puutub kummalistesse asjadesse - siis rohkem katsetamisjulgust!

    VastaKustuta
  3. ma tsiteeriks siin klaasikuid:
    elus hätta ma ei jää, olen selles päris kindel
    kui sa ikka kõike oskad, siis ei ole karta miskit
    läinud reedel tegin peedist pesumasinale trumli
    jah, ei ole tõesti asju, millega ei tulex toime
    :D :D :D

    VastaKustuta
  4. Kui nüüd saaks kuidagi veel treenida seda päevakoera suitsuahju ehitama...

    VastaKustuta
  5. Samalaadne suitsuahi oli meilgi isakodus ja tuli küll oi-oi kui head suitsukraami sealt välja. Vaatasin sinu viimase aja postitusi, toredaid ettevôtmisi on sul viimasel ajal olnud. Olen ise juulikuu blogimaailmast kôrval olnud. Suitsuküülik on minule uus asi, seda ei ole ônnestunud veel süüa. Jänese/küüliku hautist koorega olen küll söönud. Tore, väga tore. Jôudu sulle!

    VastaKustuta
  6. Tere, plaanin oma vaägete kätega täna ahju hakata ahju ehitama. Mees teeb selle kasti mulle vaste ehk. Aga ma palun natuke abi.
    1. šamottkivid? Mul on vana ahju lammutamisest mingid punased suht väiksemõõdulised ahju sisemised kivid alles. need on piisavalt šamotid? (vabandan erilise asjatundmatuse pärast)
    2. kui pikk see toru peab olema? kas 1,5m on ok?
    3. kasti mõõt ei ole oluline eks? sõltub kogusest, mida korraga teha plaanin..
    Tänan juba ette abi eest.

    VastaKustuta
  7. 1. Vanad kivid sobivad suurepäraselt.
    2. 1,5m on ok.
    3. Kasti mõõt 70x70cm on juba selline, et kui just pulmarahvast sööta ei plaani, piisab.

    VastaKustuta