esmaspäev, 16. jaanuar 2012

Pasteedist ja valmistoidust üldisemalt

Kas olete vahetevahel enesele lubanud, et "mitte kunagi ei osta ma seda asja enam poest valmiskujul vaid teen alati ise". Et siis seda lubadust ikka ja jälle murda. Olgu siis tegu nii usina kodukokaga kui tahes, ikka tekib aeg-ajalt ületamatu tahtmine osta poest asju, mida ise suudaks paremini teha. Olgugi isetegemiseks võimalus, aeg ja tahtmine olemas, libiseb ikka toidukorvi ka erinevat valmissööki. Minu puhul küll suhteliselt vähe, aga siiski. Et siis jälle pettuda, vanduda ja järjekordne lubadus anda, et see oli nüüd küll viimane kord osta seda või teist toodet. Üks sellistest on pasteet - ise tehes kerge ja kiire valmistada, maitsev ja odav, aga ikkagi kipub ta poes korvi ronima. Et saaks jälle sajatada. Sedakorda oli asi aga hullem, koos sajatusega lendas toode ka prügikasti. Olin suutnud uudishimust osta kilesse löödud vorstitaolise pasteedijunni tuntud tootjalt, mis maitses umbes samamoodi nagu toorkumm ja oli ka sarnase tekstuuriga. Minu käest ei lenda naljalt ükski asi prügikasti, aga antud juhul ei kõhelnud ma hetkegi, mis ikka halb see halb. Ühesõnaga, enne kui poes mingi asja korvi panete, küsige endalt mõned küsimused. Kas ma oskan seda asja ise teha? Kui palju see aega võtaks? Kui palju see soodsam tuleks? Kas see oleks ise tehes tervislikum? Parimal juhul on selliste küsimuste tulem maitsev, tervislik ja soodne kodune toit. Igast järgmisest valmistootest/poolfabrikaadist, olgu see siis kalapulk, salat, pirukas, purgisupp või misiganes, on järjest kergem loobuda. Soovitan soojalt proovida. Ma ei kutsu üles mitte sellepärast valmistoodetest loobuma, et need kuidagi idee poolest halvad oleksid, kaugeltki mitte, teevad nad ju kokkamisest mittehuvittatud inimese elu oluliselt kergemaks. Küll aga kutsun üles enne ostmist korraks mõtlema, koostist lugema ja ehk siiski algosad valima, sest olgem ausad, enamik valmistoidust on ikka väga halva maitsega ja sisaldavad palju ebavajalikku, säilitusaineid, värvaineid, ballastained jne. Samuti ei meeldi mulle, kui keegi teine on minu eest juba toidu ära maitsestanud, tükeldanud jne. Niisiis, pasteet. Retsepte on tuhandeid, võimalikke koostisaineid samuti. Panen siis ühe paljudest.

Vaja läheb:
500g veise või seamaksa
300g pekist suitsupeekonit
100g võid
4dl lihapuljongit (võib olla ka valge veiniga pooleks)
4cl konjakit/brändit
porgand
sibul
küüslauk
soola
pipart
jahvatatud vürtspipart
rosepipart
muskaati
Prae peekonikuubikuid kuni neist hakkab rasva eralduma, lisa viilutatud sibul, paar küünt küüslauku ja porgand, prae poolpehmeks, lisa tükeldatud maks, prae kõiki komponente koos kuni maks on valmis. Lisa puljong või puljongi-veini segu, kata pann kaanega ja hauta 15min. Vala segu blenderisse või köögikombaini, lisa või, konjak ja maitseained, töötle ühtlaseks. Kui soovid teralisemat tekstuuri, kasuta hakklihamasinat. Timmi maitsed paika, jaga pasteet karpidesse/kaussidesse ja lase üleöö külmkapis tõmmata. Valmis. Mõtle veelkord, kas pasteeti ikka peaks poest ostma. Muusikasoovituseks õpetlik lugu.

11 kommentaari:

  1. ma just eile tegin pasteeti ja kuna mu jutu järgi, a la pane umbes niipalju ja niipalju asju, ei tulnud ta kolleegil asi mitte välja, siis eile ekstra mõõtsin kõike.

    ja üllatusega selgus, et mul 500gr maksa peale kulus puljongit 6 dl (siis jääb selline kergelt määritav).

    VastaKustuta
  2. Njaa, õigust räägid, sest kui järgi mõtelda, sortsasin veel vaba käega vedelikku lisaks küll ...

    VastaKustuta
  3. Täiesti poolt kogu jutule- enam iial ei osta pasteeti poest... oma ikka kõige parem, mina panen võrdselt kanamaksa, veisemaksa ja rasvast sea ribiliha. väga hea saab! Tervitused Vana-Torokse talust

    VastaKustuta
  4. Belgias on õnneks täiesti oivalised pasteedid kulinaarialettides vastu vaatamas ja ahvatlemas, mõni jätab kohe keeletuks. Vahel teen ise ka muidugi pasteeti, isand küülik on väga maitsev näiteks ;)

    Minu selline saatuslik valmistoode, mis rändab ostukorvi alatihti, on puljongikuubik. Esmalt puht praktilistel kaalutlustel, sest esiteks on ta kergem kui kana ja võtab vähem ruumi ka, selle viimasega on siin eriti kitsas. Aga jah muidugi mugavusaspekti ei maksa ka alahinnata :)

    VastaKustuta
  5. Vaat tahtsin juba targutada, aga Ädu jõudis minust ette - mis pasteeti puutub, siis ma ka juba ammu ei osta poest, küll aga Vana-Torokse letist (kuni see Sadama turul veel oli ja ka peatselt tuleb :-))
    Nii et on vahe küll, kust ostad - pood pähh, väiketootja kraam hää.
    Muide, rääkides konkreetselt just pasteedist, siis mind segab selle tegemise juures vaid üks asi - kui ise teed, tuleb seda säärane kogus, et ei jõua enne hapuksminekut ära süüa. Seepärast on hea seda väikse karbi kaupa osta.
    Aga muidu jah su jutt puhas kuld, vähem jampsi poest koju tuua! Ma segan isegi oma hommikujogurti ise kokku, oluliselt parem tuleb, kui poest seda magustatud-paksendatud jama osta.

    VastaKustuta
  6. Ehh, me teeme korraga poolest kilost maksast tavaliselt, ja otsa saab 3 päevaga :)

    VastaKustuta
  7. Hea retsept! Ja Maarja räägib jumala õiget juttu, rohkem vedelikku (puljong, vein) ja paras kogus võid.
    Oi ma tahaks ka, et meil oleks oivalised pasteedid kulinaarialetis, mitte et eripoest peab neid ostmas käima või ise tegema. Aga meil kisub asi vägisi Ameerikaks ära, kus suurtootja toit laiutab igal pool ja süüa see ei kõlba.

    VastaKustuta
  8. kui kaua muidu ise tehtud pasteet säilib? küsin kuna hiljuti tekkis mul kohaliku deli-pidajaga väike vaidlus... Minu arvates oli nende nn kodune pasteet hapuks läinud ja nende arvates pidi ok olema.

    VastaKustuta
  9. Mina olen pasteeti sügavkülmutanud ja mitte midagi ei juhtu temaga!
    Anonüümne Siret, ilma profiilita lihtsalt.

    VastaKustuta
  10. Pole säilivuse kohta eksperimenti teinud, kuna nädalaga saab ikka otsa ja siis on veel täiesti ok. Usun et olen söönud ka kümne päeva vanust, aga siis sai ikkagi ennem hapuksminekut otsa. Kui tahta kauemsäilivat, jätaksin sibula välja, see on asi mis võib käärima ajada. Hoida korralikult kaanega karbis. Koostisained iseenesest ei ole ju kergestiriknevad, pluss küllaltki pikk kuumtöötlus. Poepasteetidest on kogemus Selveri köögi pasteediga, mis maitselt küll enam-vähem, aga hapnes lausa silmnähtavalt.

    VastaKustuta