pühapäev, 12. veebruar 2012

Noortest kokkadest

Mõni aeg tagasi oli mul tore võimalus osa saada Tallinna Teeninduskoolis toimunud pop-up restorani õhtusöögist, kus oma oskusi näitasid 9 noort kokka, 1 sommeljee ja 1 barista. Enamusel neist oli juba ette näidata töökoht mõnes tuntud restoranis, hea koht mõnelt konkursilt jne. Kes siis on noor kokk/noorkokk? Ene Ojaveskilt sain järgmise vastuse – noorkokk peab olema aastal 2013 alla 23-aastane, kuna õhtusöögi üks eesmärke oli välja selgitada  kokad kes sõidavad 2013. aastal Luksemburgi noorte kokkade MM-ile, kus on selline vanusepiirang.
Sööjate hulgas torkas silma nii peakokki, toidukriitikuid, restoraniomanikke kui ka poliitikuid, kindlasti kaugelt üle keskmise toiduteadlik publik.
Ja noored paugutasid. Südamest. Vahepeal tekkis tunne nagu soovitaks kooli jooksul omandatud oskused ja tehnikad kõik korraga ühele taldrikule panna, justnagu teatrikooli lõputükk, kus noored näitlejad üritavad ühe etenduse jooksul näidata et nad suudavad mängida pilli, laulda, tantsida, teha draamat, komöödiat, actionit. Aga võrreldes ühe hiljuti teatris nähtud taolise lõpuetendusega, oli kokkade antud etendus palju parem. Pikkus oli kusjuures sama – neli tundi. Arvan et see pingutus on väärt, et menüü koos tegijatega tervikuna ära tuua, loodan et neid nimesid kuuleme edaspidigi. Lihtsalt informatsiooni mõttes, et millistel radadel liigub noorte tegijate mõte hetkel.
Külmad suupisted
Lõhemarjaga tiigerkrevett kurgi-wasabimajoneesi ja seemneleiva tsipssiga
Grillitud kirsstomat toorjuustu, pesto ja rästitud saiaga
Mahe heeringas krõbekurgi ja värskendava õunasorbeega pehmel mustal leival
Peedi-kõrvitsa polenta erinevate viisidel valmistatud minijuurviljadega
Marques de Monistrol Brut Cava Rosé, Hispaania
Krestina Õun, restoran Tchaikovsky
Vadim Fomenko
Soojad suupisted kalast
Koha ürtidega koos herne-mündi püree ja frititud porruga
Krevetid küüslaugu-tšilli õlis tsipsiga
Ahvenarull musta risoto, lillkapsa tsipsi, sindruni ja tilli kaaviariga
Praetud kammkarp peekoni-oa salati, Hollandi sfääri, oliivi tolmu ja Peipsi tindi soolaga
Torres Atrium Chardonnay 2008, Hispaania
Mart Klaas, restoran Chedi
Cäroly Aren, restoran Nero
Soe roog lihast
Part pastinaagi, kirsi, pärlsibula, pudelkõrvitsa ja portveinikastmega
Soto de Torres Ibericos Crianza 2009, Hispaania
Mihkel Manglus, restoran Tchaikovsky
Johannes Hõimoja, restoran Neh
Suupisted juustudest
Laimi toorjuustukook
Kitsejuustu-tüümiani kreem volovanis
Sinihallitusjuustu-Kataloonia kreem tšilliga
Parmesanikorvike Parma singi ja rohelise salatiga
Torres Florealis Moscatel Oro Brandy, Hispaania
Ranar Singa, restoran Senso
Martin Ludvig, restoran Bocca
Dessert
Türgi jogurti-mustikajäätis mustika vannivahu, TNT  ja lumega
Joonas Koppel, restoran Oko
Sommeljee – Kristina Ratso
Barista - Rene Õuemets

Väga tore oli võimalus suurelt ekraanilt kaamera vahendusel jälgida köögis toimuvat. Minu isiklik lemmik oli rubriigis „soojad suupisted kalast“. Praetud kammkarp peekoni-oa salati, Hollandi sfääri, oliivitolmu ja Peipsi tindi soolaga. Pisut molekulaargastronoomiat, aga mitte üle pakutult, pisut maalähedust, head maitsed. Kammkarbi valmistamisel jäi veel koht ka arenguruumile, aga eks see ole ka minu kiiks, pärast restoran Tigus käe harjutamist olen mereandide suhtes pisut kriitilisemaks muutunud.

Kuna saal oli täis minust oluliselt paremaid toidutundjaid, jätaks kritiseerimise nenda hooleks, paar märksõna ehk ainult. Külmad suupisted - lihtsad, head, kindla peale minek. Pearoog lihast - pardile rohkem maitset. Juustusuupisted - kook oli väga hea. Dessert - taldrikul oleks võinud vabalt olla umbes poole vähem asju. Aga mis siiski põhiline - kõigil noortel tegijatel silmad särasid ja kuigi sellise seltskonna ees mikrofoni midagi ütelda ei ole sugugi kerge, saadi ka sellega hakkama. Hea kokk peab suutma ka rääkida, selgitada, asju edasi anda. Põhjust restorani minna on ka edaspidi. Pildimasinat hoidis käes Lauri Laan. Muusikasoovituseks Jaak Joala.

2 kommentaari:

  1. Jeerum, need ju puhta meistriteosed. Või siis kunstiteosed - kuidas te need maalritööd sealt taldrikutelt ära raatsisite süüa?! :)

    VastaKustuta
  2. Üht ma ütlen: Tigu rikub inemise ära. Enam kunagi ei vaata sa mereannile heatahtlikult. Ikka otsid viga ja haisu. Aga nauding, paganamas, on selle võrra suure. Fakt.

    VastaKustuta