pühapäev, 26. aprill 2020

Egas inimene üksi söögist ela

Nii on. Söögi alla, kõrvale ja järgi on juua ka vaja. Kuna baarid on kinni ja poeskäik on internetis või lihtsalt kiire sisse-välja, siis miks mitte jooke rohkem ka ise teha. 
Võimalused on piiramatud, alates vahtra- ja kasemahla kogumisest kuni sügisese mahla- ja veiniteoni. Sinna vahele jäävad näiteks hooajalised siirupid/limonaadid võilillest, kuusevõrsetest, sirelitest, angervaksast, arooniatest ja paljust muust.
Samuti viimaste aastate uus moejook (ehk siis uuestileitud vana) teeseenevesi ehk kombucha.
Kõike nimetatut saab ka eri meetoditel kääritada, gaseerida, pudeldada. Olgu see siis lihtsalt pudelisse või siis ka mõne masinaga gaseerides-korkides. Joogile saab tekitada alkoholisisalduse või ka mitte, olenevalt fantaasiast, eesmärgist ja sihtgrupist.
Õlut saab teha aastaringselt, kas kontsentraadist algajad või linnastest edasijõudnud. Ehk et siit väike üleskutse - tehke ise, eksperimenteerige ja võite üllatuda kui palju ja kui häid jooke on võimalik ise teha.
Kääriv kasemahl
Ise jooke tehes on olulisim pidada puhtust
Suhkrusiirupis keedetud ja siis praeahjus dehürdeeritud sidruni- ja apelsinikoored suvise tsitrusenootidega õlle tarvis
Midagi igale maitsele
CO2-ga töötav villimisrakis juba natuke edasijõudnule õlle, siidri, limonaadi, humalavee, jne tarbeks. Taara on korduvkasutuses ja ringleb pidevalt. Gaasi saab pudelisse ka lihtsamalt, natukese suhkruga. Odavaim korkija maksab ca 10 eur, 100 korki ca 2 eur.

1 kommentaar: