neljapäev, 1. oktoober 2009

Uue väliköögi ehitus

Panen pisut pilte, varsti on valmis uus väliköök uue, kahe küttekolde ja kerisega suitsuahjuga, st. siis kuum ja külmsuitsu liha-kala-milleiganes jaoks. Projekt ja teostus omalt poolt, ahju juures on abiks üks väga hea pottsepp. Loodan et tuleb sama hea sink kui vanast ahjust (pilt blogi päises)





8 kommentaari:

  1. Uhke värk! Väliköök on üks asjadest, mis minus valget kadedust tekitab...

    Kristel (Tigu)

    VastaKustuta
  2. oi, vliköögist unistan mina ka. kui ma oma onni ei saa, siis ehk väliköögi kunagi ikka...

    VastaKustuta
  3. kui vene keelt tönkad, siis vt: http://stalic.livejournal.com
    neli sissekannet 31.augustist. see on samast asjast - väliköögi ehitamisest.

    VastaKustuta
  4. Vaga ilus,ilusasti ehitatud,neat!
    Madis

    VastaKustuta
  5. Tere
    Kui saladus ei ole, siis kui sügav vundament kolde all, kui sügav postide all? Kui paks mingi kiht on?
    Kuidas on postid kinnitatud?

    VastaKustuta
  6. Ei ole saladus, kolde all on 10cm kruusapadi pluss umbes 15cm valatud plaat, armatuur ka sees. Plaat peab olema nii paks, et kui külm kergitab, siis liigub kogu kupatus, mitte ei murra kuskilt. Soovitan siitsamast blogist lugeda läbi ka postitus "Väliköök-suitsuahi valmis", seal on detailsemalt kirjas kuidas ja mis, midagi on kommentaarides ka. Postid on vast 60 cm maa sees kui ma õigesti mäletan. Kruusapadi jällegi põhjas. Post ise on toru, mis on segu täis valatud, ümber postide maa sees kiviklibu ja samuti segu Segu sees on rauad, mille külge on kinnitatud poltidega puitpostid, raudade segu sees olev osa on samamoodi omavahel poltidega ühendaud, andes tugeva ankurdatuse.

    VastaKustuta
  7. Tänud vastuse eest!
    Veel üks küsimus-kuidas on pliidi-suitsuahju vahelise suitsukanali lagi laotud? On seal mingi tsementplaat all ja kivid peal või ....?

    VastaKustuta
  8. Kivid on vinkelraudade peal, iga kivirida kahel raual nagu rööbastel, vinkelrauad on külgipidi koos, sellest ka suhteliselt laiad vuugivahed . Piisavalt tugev et viis meest võivad peal tantsida. Seest on käik muidugi oluliselt kitsam, sisse kuhjasin ehitusprahi ja siis on peal sile segukiht, koldest suitsukapi poole pisut tõusva nurgaga. Ja veel - kollet, käiku ja suitsukappi ei tohi siduvate kividega kokku laduda vaid kolme eraldi klotsina, see ennetab jällegi võimalikku külma kergitusest tekkivat kahju, (ei ole võimalik eri klotse omavahel katki murda, ainus kahju võib olla pragu segus mille saab näputäie vuugiseguga parandada) Muidu on suitsukäik väga mõnus istumiseks kuna läheb korralikult soojaks. Metalli ja kivide kokkuladumisel (soojuspaisumine jne) võiks enne pottsepaga nõu pidada.

    VastaKustuta